İstanbul’da ulaşıma ek zam talebi

0
IBB-ulasimda-ek-zam-talebi-gazetetrafik

İBB, akaryakıt zamları nedeniyle sıkıntılı günler yaşayan İstanbul’daki toplu ulaşım esnafının sorunlarını masaya yatırdı. Ankara’da  ulaşım esnafı  motorinde acil ÖTV ve KDV muafiyeti istedi.  UKOME’ye yolcu ücretlerine % 50-65 arasında ek artış yapılması talebiyle gitme kararı aldı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi  ulaşım bürokratları,  özel halk otobüsü, minibüs, dolmuş, deniz ve taksici esnafının temsilcileriyle bir araya gelerek son günlerde akaryakıtta yaşanan artışların sektöre yansımalarını değerlendirdi.

Taksiciler Odası Başkanı  % 65 zam ve ÖTV muafiyeti istiyoruz

Toplantıda  İstanbul Taksiciler Odası Başkanı Eyüp Aksu, savaş nedeniyle dünyanın her yerinde akaryakıtta artış yaşandığını ancak esnafın artık bu artışları kaldıracak gücünün kalmadığını söyledi. . Motorin fiyatının hızla 25 liraya doğru yükseldiğine dikkat çekerek,  “Hep beraber ulaşım sektöründeki tüm paydaşlar yarından itibaren genel idareden ÖTV muafiyeti istemek zorundayız.. Bizim en az % 65 zam talebimiz var. Giderler içinde yakıt payı % 50’yi geçti” diye konuştu.

İstanbul Özel Halk Otobüsçüleri Odası Başkanı “ÖTV ve KDV indirimi hakkımız”

İstanbul Özel Halk Otobüsçüleri Odası Başkanı Göksel Ovacık, gelirlerinin % 50’sinin akaryakıta gittiğini ve bunun esnafı çok zor durumda bıraktığını belirtti. “Ücretsiz yolcu taşıdığımız için ÖTV ve KDV’siz taşımacılık sonuna kadar hakkımız. İstanbul’da taşıdığımız 2 milyon yolcunun 400 binini ücretsiz taşıyoruz. Her ücret tarifesine zam aldığımızda tam biletli yolcu sayımız artıyor. Buna çok sıkı bir kontrol getirmemiz lazım.”

İstanbul Minibüsçüler Odası Başkanı Emin Alagöz  “Toplu ulaşım durma noktasında”

İETT’nin çok sayıda indirimli ve ücretsiz aktarma hattı olduğu için rekabet edemediklerini belirten İstanbul Minibüsçüler Odası Başkanı Emin Alagöz, , “Öyle bir hale geldik ki % 100 zam da yapsanız para kazanacak durumda değiliz. Vatandaşları düşündüğümüzde en azından % 50 yapılmalıdır. Öğrenci taşıma fiyatlarını indi bindi fiyatlarına çekmek lazım, çünkü bazı güzergahlarda öğrenciler yolda kalıyor. Basına konuşacağız ve sesimizi duyuracağız. Yoksa İstanbul’da ulaşım durma noktasına geliyor” dedi.

İstanbul Servisçiler Birliği Başkanı Turgay Gül “Maliyetimiz % 300 arttı”

İstanbul Servisçiler Birliği Başkanı Turgay Gül , akaryakıt fiyatlarına gelen zam nedeniyle servisçilerin hizmet veremez bir noktaya geldiğinin altını çizdi ve UKOME’den en az % 35 oranında zam beklentilerinin olduğunu söyledi. Km maliyetlerinin 75 kuruştan 2.5 liraya çıktığını belirtti. 

TURYOL Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Can “Akaryakıta endeksli otomatik artış olmalı”

Yolcu taşıma fiyatına akaryakıta endeksli otomatik artış önerisi getiren TURYOL Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Can, denizde ÖTV maliyetlerinin sıfırlanmasıyla maliyetlerinin % 236 arttığını söyledi.  Can, “Son 3 ayda yakıta gelen zam yüzde 100. Taşımacılık fiyatlarına akaryakıtın artışına paralel olarak otomatik artış getirilmeli. Başka türlü bunun altından kalkmamıza imkan yok. Aksi halde ulaşım tamamen duracak hale gelecek” diye konuştu.

Orhan Demir  “Tüm talepleri ukome’ye taşıyacağız”

Değerlendirmelere katıldığını belirten İBB Başkan Danışmanı Orhan Demir, “Mazot fiyatları artışı nedeniyle ortak bir kararla UKOME’ye gidelim istiyoruz. Herkesin maliyetleri en az yüzde 100 arttı, insanların dayanacak gücü kalmadı. Şu anda bir yangın var ve nasıl söndürürüz, kısa dönemde neler yapabiliriz diye konuşmak zorundayız” dedi. https://www.ibb.istanbul/

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir