Hız yönetimi
GRSF Hız Yönetimi Merkezi , altyapı müdahaleleri, etkili uygulama, hedeflenen farkındalık önlemleri ve araç teknolojisi yoluyla hızın yönetilmesine yardımcı olmak için kanıta dayalı yol güvenliği bilgisi sağlar.
Global Road Safety Facility (GRSF), Dünya Bankası tarafından barındırılan küresel bir çoklu bağış fonudur. Misyonu, hükümetlerin karayolu güvenliği yönetimi kapasitesini geliştirmelerine ve düşük ve orta gelirli ülkelerde karayolu güvenliği sunumunu artırmalarına yardımcı olmaktır. GRSF, karayolu güvenliği için bilimsel, teknolojik, yönetsel ve dağıtım kapasitelerini geliştirme çabalarını artırmak için tasarlanmış fon, bilgi ve teknik yardım sağlar.
Hız yönetimi nedir?
Hız yönetimi, genellikle motorlu araçlar olmak üzere yol kullanıcılarının hızını azaltmak/değiştirmek için çeşitli teknikleri içerir. Amaç, hızların tüm yol kullanıcıları için yaralanma ve ölümlerden kaçınmak için güvenli olmasını sağlamak, ayrıca trafik akışını iyileştirmek, gürültüyü ve hava kirliliğini azaltmak ve karayolu taşımacılığının iklim değişikliği etkilerini azaltmaktır .
Güvenli Sistem yaklaşımı nedir ve hız yönetimi neden bunun önemli bir parçasıdır?
Güvenli Sistem yaklaşımı, karayolu ulaşım sisteminde insan merkezli bir yaklaşımdır ve yollarımızdaki ölümlerin ve ciddi yaralanmaların kabul edilemez ve önlenebilir olduğunu ve bunun yol ağlarımızın tasarımını, kullanımını ve işletilmesini belirlemesi gerektiğini vurgular. Yaklaşım, kilit küresel kuruluşlar (Dünya Bankası, DSÖ, Birleşmiş Milletler, PIARC vbl) ve en iyi karayolu güvenliği sonuçlarına sahip ülkeler tarafından benimsenmiştir.
Hız yapmak nedir?
Hız yapma, aşırı hız olarak da adlandırılan (tehlikeli ve yasa dışı olan) hız sınırının üzerinde ve ayrıca yol koşullarına uygun olmayan hızlarda (örneğin şiddetli yağmur veya sis sırasında çok hızlı araç kullanmak) seyahat eden yol kullanıcılarını ifade eder. Bunların her ikisinin de karayolu güvenliği sonuçları üzerinde olumsuz etkileri vardır ve bunların ele alınması gerekmektedir.
“Güvenli ve uygun” hız nedir?
Güvenli ve uygun olması için, hızların trafik karışımının bir parçası olması muhtemel yol kullanıcılarının türünü , araçlar ve yol tasarımı tarafından sağlanan korumayı yansıtması ve hava durumu da dahil olmak üzere koşullara uyarlanması gerekir .
Sürücüler neden hızlanır?
Sürücülerin hız yapmasının ve hız yapma davranışlarını nasıl rasyonelleştirdiklerinin birkaç nedeni (bahaneleri) vardır. Bu potansiyel olarak hızlanma davranışı değişikliğini zorlu, karmaşık bir girişim haline getirir. Sağlam Araştırmaya göre , çeşitli faktörler hızlanmaya katkıda bulunur. Bu faktörlerden bazıları aşağıdaki tabloda özetlenmiştir:
Hız nedeniyle trafik kazalarında kaç kişi ölüyor?
Her yıl yaklaşık 650.000 kişinin hız nedeniyle trafik kazalarında öldüğü tahmin edilmektedir ancak bu büyük ihtimalle eksik bir tahmindir. Çeşitli araştırmalar, yoldaki ölümlerin yaklaşık %30 ila %50’sinden hızın sorumlu olduğunu göstermektedir.
Hız, karayolu kazalarını ve yaralanmaları nasıl etkiler?
Hız ne kadar yüksek olursa, karışıklık o kadar büyük ve muhtemeldir. Bir aracın çalışma hızı, yalnızca çarpışma oluşumunu değil, aynı zamanda sürücünün görüş alanı ve durma mesafesi (durma ihtiyacını görme ve karar verme süresini kapsar – yargılama süresi, hareket frene basma ve basma – reaksiyon süresi ve aracı fiilen durdurma – frenleme süresi) ve ayrıca çarpışma kinetik enerjisi ve araç kontrolünü kaybetme .
Hız ile diğer toplumsal sonuçlar (örn. iklim, gürültü, hava kirliliği, sağlık) arasındaki bağlantı nedir?
Hız, yalnızca yol güvenliğini değil, aynı zamanda aşağıdakiler gibi çeşitli çevre ve sağlık sonuçlarını da etkiler:
Hız ve güvenlik sonuçları arasındaki bağlantı nedir?
Karayolu güvenliği sonuçları genellikle kaza sayısı ve bunların önem seviyeleri, örneğin toplam kaza sayısı; ölüm ve ciddi yaralanma sayısı. Hız, tüm bu karayolu güvenliği sonuçlarında merkezi bir rol oynar.
Güvenli olmayan hız ve aşırı hızdan en çok hangi yol kullanıcı grupları etkilenir?
Güvenli olmayan hızlar ve aşırı hız , araçta bulunanlardan çok yayalar, bisikletliler ve motosikletliler (uygun bir şekilde Savunmasız Yol Kullanıcıları, VRU olarak adlandırılır) için daha zararlıdır . Güvenli olmayan hızlar, Güvenli Sistem yaklaşımıyla uyumlu olarak ayarlanmayan hız sınırlarıdır.
Hız yönetiminde ilk adım nedir?
Hız, ezici bir şekilde, karayolu kazalarında ölümlere ve ciddi yaralanmalara en çok katkıda bulunan faktördür. Hız sadece sürücüyü etkilemekle kalmaz, aynı zamanda araçta bulunanlar, yayalar, bisikletçiler, motosikletçiler veya diğer yol kullanıcıları üzerinde de etkisi olabilir. Bu nedenle, karayolu ölümlerini ve yaralanmalarını azaltmak ve önlemek için sağlam bir hız yönetimi yaklaşımı esastır.
Hız yönetimi ile hız denetimi arasındaki fark nedir ve bunlar nasıl entegre edilir?
Hız yönetimi, genellikle motorlu araçlar olmak üzere yol kullanıcılarının hızını azaltmak/değiştirmek için çeşitli teknikleri içerir. Amaç, yaralanmaları ve ölümleri önlemek için hızların tüm yol kullanıcıları için güvenli olmasını sağlamaktır. Diğer faydalar arasında gelişmiş trafik akışı, azaltılmış gürültü ve hava kirliliği ve karayolu taşımacılığının azaltılmış iklim değişikliği etkileri sayılabilir.
Hız yönetimi stratejisi ve hız yönetimi planı nedir?
Hız yönetimi stratejisi (hız yönetimi programı olarak da adlandırılır), bir ülkedeki tüm karayolu ağı için güvenli hızların uygulanmasına yönelik verimli bir çerçeveyi tanımlayan uzun vadeli bir belgedir. Güvenli Sistem yaklaşımına dayalıdır ve hız yönetiminin amaç ve hedeflerinin yanı sıra odak alanlarını da kapsar. Bir hız yönetimi stratejisi genellikle ulusal düzeyde, üst düzey siyasi düzeyde üzerinde anlaşmaya varılan ve sorumlu Bakanlık/Bakanlık tarafından yayınlanan ulusal karayolu güvenlik programı doğrultusunda belirlenir.
Hız yönetimi stratejisi ve hız yönetimi planı nedir?
Hız yönetimi stratejisi (hız yönetimi programı olarak da adlandırılır), bir ülkedeki tüm karayolu ağı için güvenli hızların uygulanmasına yönelik verimli bir çerçeveyi tanımlayan uzun vadeli bir belgedir. Güvenli Sistem yaklaşımına dayalıdır ve hız yönetiminin amaç ve hedeflerinin yanı sıra odak alanlarını da kapsar. Bir hız yönetimi stratejisi genellikle ulusal düzeyde, üst düzey siyasi düzeyde üzerinde anlaşmaya varılan ve sorumlu Bakanlık/Bakanlık tarafından yayınlanan ulusal karayolu güvenlik programı doğrultusunda belirlenir.
Hız yönetimi stratejisini başarılı kılan nedir?
Bir hız yönetimi stratejisi, uygun olmayan hızları ele almak ve bir yol ağındaki belirli yol koşullarını göz önünde bulundurarak tüm yol kullanıcıları için güvenlik ve hareketliliğin nasıl oluşturulacağına dair bir çerçeve sağlamak için Güvenli Sistem ilkelerine dayanan koordineli bir yaklaşımdır
Hız yönetimi ne kadar uygun maliyetlidir?
Hız yönetimi, nispeten düşük yatırımlarla yalnızca çok sayıda hayatı kurtarmakla kalmaz, aynı zamanda iklim değişikliğini, sağlığı, kapsayıcılığı, ekonomiyi ve trafiği iyileştirme fırsatı da sunar.
Motosikletçi yol travmasının ölçeği nedir ve bunun hızla nasıl bir bağlantısı vardır?
Motorlu iki tekerlekli araçlar (PTW’ler), birçok düşük ve orta gelirli ülkede (bazılarında +%70) ulusal araç filosunun önemli bir bölümünü oluşturur ve küresel olarak, PTW ile ilgili ölümlerin çoğu (%90) düşük – ve orta gelirli ülkeler. DSÖ’nün karayolu güvenliği 2018 Küresel Durum Raporu’na göre, Güneydoğu Asya’da tüm karayolu ölümlerinin %43’ü iki ve üç tekerlekli motorlu araç sürücüleri arasında gerçekleşirken, Batı Pasifik bölgesinde bu rakam %36’dır. Diğer bölgelerde, rakam tüm ölümlerin %9 ila %23’ü arasındadır. DSÖ raporunu burada bulabilirsiniz .
Motosikletçiler araba sürücülerinden daha mı hızlıdır?
Motosikletçilerin diğer motorlu taşıt türlerinden daha hızlı seyahat ettikleri sıklıkla belirtilir ve bunu destekleyen iyi kanıtlar vardır. Örneğin, 2014 yılında, Belçika Yol Güvenliği Enstitüsü (BRSI) Belçika’nın dört bir yanından 300’den fazla yerde motosikletçi hızı ölçümü gerçekleştirerek:
- a) Belçika’da motosikletçiler tarafından sürülen hızın temsili ve nesnel bir ölçüsünü elde etmek ve
- b) Hızlarını araba sürücülerininkiyle ve gerçek hız limitleriyle karşılaştırdı.https://www.roadsafetyfacility.org/