Sürdürülebilir ulaşım modlarına yönelme aynı zamanda yol güvenliğinde insan odaklı değişimin hem ön koşulu hem de sonucudur.

Dünya Sağlık Örgütü ve Birleşmiş Milletler bölgesel komisyonları, 15-21 Mayıs 2023 tarihlerinde 7. BM Küresel Karayolu Güvenliği Haftasını kutladı.  Bu yılın teması #RethinkMobility , “Mobilitiyi yeniden düşün”,  sürdürülebilir ulaşım modlarına, özellikle yürüyüş, bisiklete binme ve toplu taşımayı daha fazla öne çıkarmayı hedefliyor.  Sürdürülebilir ulaşım modlarına yönelme aynı zamanda yol güvenliğinde insan odaklı değişimin hem ön koşulu hem de sonucudur.

Küresel yol ölüm ve yaralanmaları kabul edilemeyecek kadar yüksek kaldı.  Mobiliteyi yeniden düşünmek tek çözüm. Karayolu trafik yaralanmaları, her yıl yaklaşık 1,3 milyon insanın ölmesi ve 50 milyon kadar insanın yaralanmasıyla dünya çapında önde gelen bir ölüm ve sakatlık nedenidir. 5-29 yaş arası insanlar için yaşamları için daha büyük bir tehdit yoktur. Küresel olarak, her 4 ölümden 1’i yayalar ve bisikletliler arasında meydana geliyor.

2021-2030 Karayolu Güvenliği Eylem Küresel Planı, 2030 yılına kadar karayolu trafiği ölümlerini ve yaralanmalarını %50 oranında azaltmaya yönelik iddialı bir hedefi yansıtıyor. Güvenli yollar, araçlar ve davranışlar sağlamanın yanı sıra acil durum bakımını iyileştirmeyi hedefliyor.

DSÖ, ortaklarla işbirliği içinde, periyodik olarak BM Küresel Karayolu Güvenliği Haftaları düzenlemektedir. Bu 7. baskı  , özellikle yürüme, bisiklete binme ve toplu taşıma araçlarını kullanmaya geçiş ihtiyacı olmak üzere sürdürülebilir ulaşıma odaklanmaktadır. Yol güvenliği bu değişimin hem ön koşulu hem de sonucudur.

İttifakın öncelikli destekleri

İttifak öncelikle güvenli yürümeyi ve bisiklete binmeyi doğrudan doğruya destekliyor.

  • 30 KM/SAAT BÖLGELERİ
  • DÜŞÜK HIZ LİMİTLERİ
  • ÜVENLİ YAYA ALANLARI
  • TRAFİK DÜZENLEYİCİLER

Kıdemli Ulaştırma Uzmanı ve GRSF Program Yöneticisi Alina F. Burlacu, Dünya Bankası’nın Transport for Development blogunda bir yazı yayınladı. Makale, kabul edilemeyecek kadar yüksek olan karayolu kazalarında ölüm oranını önemli ölçüde azaltmak istiyorsak, insanların hareketini araçlardan üstün tutan ve güvenliğe, sürdürülebilirliğe ve kapsayıcılığa her şeyin üzerinde değer veren yeni bir hareketlilik hiyerarşisine ihtiyacımız olacağını savunuyor. https://www.roadsafetyfacility.org

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir