araçyazbakımı-gazetetrafik

Araçlar bakımı çok önemlidir. Otomotiv firmaları, kilometre bazlı tavsiye ettikleri bu süreçlere ek olarak mevsimsel koşullar ve uzun yola çıkmak da ekstra bakım yapılmasını zorunlu kılıyor. Özellikle yaz bakımı, kış mevsimi boyunca zorlu hava ve yol şartları ile yüzleşen araçlarda oluşan kusurların giderilmesini sağlar.

1 – Lastik kontrollerini yapın

Lastik basıncı, yükselen sıcaklıklarla değişir – dış hava sıcaklığında her 10 derecelik artış için yaklaşık bir ila iki PSI. Lastik basıncınızın ne olması gerektiğini görmek için kullanıcı el kitabınıza veya lastiğinizin yanağına bakın. Yeterince şişirilmemiş bir lastik dışarı doğru şişer ve lastiğin yan duvarları üzerindeki baskıyı geri alır. Yeterli ısı ve basınçla, o lastik eninde sonunda patlayacaktır. Aşırı şişirilmiş bir lastik ise yolla daha az temas eder ve ıslak koşullarda suda kızaklamaya neden olabilir.

Ve yedeğinizi stepneyi unutmayın! Yedek lastiğiniz diğerlerinden daha kötü durumdaysa yedek lastik bulundurmanın bir anlamı yok. Stepnenin uygun şekilde şişirildiğinden ve yeterli diş derinliğine sahip olduğundan emin olun. Ayrıca aracınızın yakıt verimliliğini ve sürüşü artıracağı için lastik basıncınızı da mutlaka kontrol etmelisiniz.

2 -Yağı ve yağ filtresini değiştirin

Yağ aracınızın can damarıdır. Çalışkan motor parçalarının temiz, pürüzsüz ve serin çalışmasını sağlar. Kullanıcı el kitaplarının çoğu, yağınızı ve yağ filtrenizi her 12.070 kilometre bir değiştirmenizi önerir. Yağ değişimi uzmanları her 4.828 kilometre veya üç ayda bir önermektedir. Gerçek şu ki, çoğumuz bir motorun aşırı ısınma olasılığının daha yüksek olduğu yaz aylarında çok fazla ağır sürüş yapıyoruz. Bu yüzden, en azından ailenizle o yolculuğa çıkmadan önce yağınızı kontrol edin.

Yağınızı kontrol etmek için, arabanızı birkaç dakika çalıştırın, ardından düz bir zemine park edin ve motoru kapatın . Kaputu açın ve yağ çubuğunu bulun . Yağınız azaldıysa, bir litre daha ekleyebilir veya yağı tamamen değiştirebilirsiniz. Yağ, çubuk üzerinde kahverengimsi sarı ve temiz görünmelidir. Yağ koyu renkteyse veya içinde çok fazla kir ve pislik varsa, o zaman kesinlikle yağ değişimine ve yağ filtresi değişimine ihtiyacınız vardır.

3- Hortumları ve kayışları kontrol edin

Bir hortum kırılırsa veya bir kayış koparsa, arabanız aşırı ısınabilir. Yaz sürüşünün anahtarı motoru soğuk tutmaktır. Birazdan radyatör ve soğutma suyu hakkında konuşacağız ama önce hortumları ve kayışları kontrol etmeniz gerekiyor. Radyatöre bağlı hortumlar, soğutma sıvısının motor bloğuna gidip gelmesine yardımcı olur ve kayışlar, sistemi daha fazla soğutmaya yardımcı olan fanı çalıştırır [kaynak: CBS News ]. Hortumlar çatlarsa veya kayışlar koparsa, radyatör hızla aşırı ısınarak sizi mahsur bırakır.

Hortumlar, kauçuk hortum malzemesini içeriden yiyen elektrokimyasal bozulma (ECD) adı verilen yavaş bir bozulma sürecine sahiptir.  Hortumun en savunmasız kısımları, hortumun radyatöre veya motora bağlandığı kelepçelere en yakın kısımlardır. Kayışlar ayrıca çatlak ve hasar açısından görsel olarak kontrol edilebilir. Kayış aşırı derecede kaygan veya pürüzsüz görünüyorsa not alın. Malzemenin farklı katmanlara ayrılmaya başlamadığından emin olmak için bandı çıkarın. Uzmanlar, kayış arızası riskinin 57.936 kilometre sonra önemli ölçüde arttığını söylüyor.

4-  Hava filtresini değiştirin

Arabanızın hava filtresini her 19.312 kilometrede bir değiştirmelisiniz. Kışın, arabanızın hava filtresi tuz ve diğer kalın kalıntılarla tıkanabilir . Tıkanmış bir hava filtresi, yakıt verimliliğinizi gerçekten düşürebilir. Kirli veya tıkalı bir hava filtresini değiştirmek, gaz kilometresini yüzde 10’a kadar artırabilir [kaynak: Pep Boys ].

Ancak hava filtrenizi ne zaman değiştireceğinizi nasıl anlarsınız? Önerilen aralık her 19.312 kilometrede birdir, ancak bu, aracı kullandığınız belirli yol ve hava koşullarından etkilenebilir. Toprak veya çakıl yollarda çok fazla araç kullanıyorsanız, hava filtreniz, yalnızca otoyol sürüşü için kullanılan bir araçtaki hava filtresinden çok daha hızlı tıkanacaktır. Hava filtrenizi değiştirmeniz gerekip gerekmediğini bilmenin tek gerçek yolu, onu çıkarmak ve hızlı bir şekilde incelemektir.

İlginç bir şekilde, biraz kirli bir hava filtresi tamamen temiz olandan daha iyi çalışır [kaynak: Yahoo! Otomobiller ]. Bunun nedeni, filtredeki birikintilerin filtreleme işleminin bir parçası haline gelmesi ve aksi halde geçip gidebilecek daha küçük parçacıkları yakalamasıdır.

Hava filtresini yılda en az iki defa mutlaka değiştirin. Bu işlem, arabanızın sorunsuz ve sessiz çalışmasını sağlamak için son derece gerekli bir araç bakım aşamasıdır.

5- Ön cam sileceklerinizi değiştirin

Yaz mevsiminde ani yağışlar ve şiddetli gök gürültülü fırtınalar olabilir. Kovalarca su ön camınıza çarptığında, gerçekten çalışan silecekler gerekir. Hatta geceleri, bir yağmur fırtınası aracınızın önündeki görüş mesafesini  450-500 metreye  düşürebilir.

Kış, ön cam silecekleri için zor olabilir . Buz, kar, tuz ve aşırı sıcaklıklar lastikte sileceklerin etkinliğini azaltan çatlaklar ve yırtıklar oluşturur. Silecekleriniz görünür çizgiler bırakıyorsa veya hafif yağmuru temizlemek için birkaç geçiş yapıyorsa, değiştirilmeleri gerekir.

Bir silecek lastiğini değiştirirken, yalnızca lastik kısmı değil, tüm lastiği değiştirmek daha iyidir .

6-  Frenlerinizi kontrol edin

Fren sorunlarını erken onarmak, daha sonra daha büyük sorunları önleyebilir ve sürüş sırasında sizi ve ailenizi güvende tutabilir. Frenleriniz arabanızdaki en önemli güvenlik özelliğidir . Bu yaz aşınmış veya arızalı frenlerle dolaşarak kendinizi veya ailenizi riske atmayın.

İşte frenlerinizin kontrol edilmesi gerektiğine dair bazı işaretler:

  • Fren pedalınız çok yumuşak hale gelir
  • Fren pedalınız çok sert ve dayanıklıdır
  • Fren pedalınız çok düşük veya çok yüksek
  • Gösterge tablosundaki gösterge veya uyarı lambaları
  • Frenlerden gelen yüksek ve sürekli sürtünme ve sürtünme sesleri

İlginç bir şekilde, gıcırdayan frenler mutlaka bir sorunun işareti değildir. Fren balataları, diskler , pabuçlar ve kampanalar üzerindeki nem dahil olmak üzere çok çeşitli nedenlerle frenler gıcırdar ve gıcırdıyor . Yalnızca gıcırtı bir kazıma veya gıcırtı sesine dönüştüğünde endişelenmelisiniz. Bu, fren parçalarına kalıcı hasar verebilecek metal-metal temasının bir işaretidir. Bir fren sorunu fark ederseniz, mümkün olan en kısa sürede kontrol ettirilmesi veya onarılması faydalıdır. Küçük sorunlar bile zamanında çözülmezse, bir fren onarımının maliyeti önemli ölçüde artabilir.

7- Soğutucu ve radyatörü kontrol edin

Arabalar sıcak çalışacak şekilde tasarlanmıştır, ancak ne kadar ısınmaları gerektiğinin bir sınırı vardır. Ancak bir motorun çok ısınmasına izin verilirse, hareketli metal parçalar aslında erimeye ve birbirine kaynaşmaya başlayabilir, bu da motorunuz için çeşitli dahili sorunlara ve tahmin ettiğiniz gibi ağır bir onarım faturasına neden olabilir.

Biliyorsunuz radyatör soğutma sıvısı sonsuza kadar dayanmaz.  Dahası soğutma sıvısı kirlenirse, radyatörün kendiside hızla paslanmaya ve bozulmaya başlayacaktır. Bu yüzden yılda en az bir defa radyatör temizliği yapmak çok gerekli ve kritik bir işlem. Radyatör temizliği arabanızın bütün özelliklerinin düzgün çalışmasını sağlayacak kaliteli bir araç bakım sürecidir.

Yaz mevsimi soğutma sistemleri için zordur. Sıcak bir günde trafikte oturmak, arabanızı aşırı ısıtmanın en hızlı yollarından biridir. Bunun nedeni, motoru serin tutmaya yardımcı olacak hava akışının olmamasıdır. İyi ayarlanmış bir soğutma sistemi, sıcak havalarda uzun rölanti sürelerine sahip olabilir, ancak soğutma sıvısı seviyeniz düşükse veya fan kayışı kopmuşsa, motor sıcaklığınız hızlı bir şekilde yükselir.

Genel kural, radyatörünüzü en az iki yılda bir yıkamak ve yeni soğutma sıvısı eklemektir. Radyatörün yıkanması, radyatörün içindeki birikintileri ve birikintileri temizleyen özel bir kimyasalla yapılır. Yaz sürüşü için, soğutma sıvısı 50/50 antifriz ve su karışımı olarak eklenmelidir.

Bir süre park halindeyken arabanızın altında küçük bir soğutma sıvısı birikintisi görürseniz, soğutma sıvısı kaçağınız var demektir. Sisteminizi kontrol ettirmek için mümkün olan en kısa sürede servis istasyonuna götürün.

Sıcak bir yaz gününde klimanızı kaybettiyseniz, biraz soğuk havanın ne kadar büyük bir fark yarattığını bilirsiniz. Arızalı bir klima ünitesinin en yaygın nedeni, düşük soğutucu akışkan seviyesidir. Bu, sistemin herhangi bir yerinde bir sızıntıya neden olabilir. Modern klima sistemleri karmaşık yaratıklar olduğundan, sorunu bir profesyonele kontrol ettirmek en iyisidir.

8- Akünüzü kontrol edin

Aşınmış akü terminalleri, aracınızın en iyi şekilde çalışmasını engeller. Kış zamanı, bitmiş piller ve sabahın erken saatlerinde hızlı başlangıçlarla ünlüdür . Ancak gerçek şu ki, sıcak hava piliniz için daha da zordur.

Yaz sıcağı, pilin içindeki kimyasal reaksiyonu hızlandırarak pilin aşırı şarj olmasına neden olabilir [kaynak: CBS News ]. Bu, pilinizin ömrünü önemli ölçüde kısaltabilir. Isı ayrıca dahili akü sıvısını buharlaştırarak aküye zarar verebilir.  Pilinizin sorunsuz çalışmasını sağlamanın en iyi yolu temiz tutmaktır. Akü kablolarını düzenli olarak ayırın ve terminalleri silin. Pilin sıkıca bağlandığından ve tüm bağlantıların sağlam olduğundan emin olun. Pilinizin aşırı şarj edildiğinden veya şarjı iyi tutmadığından şüpheleniyorsanız, pilinizi hızlı bir pil incelemesi yapabilecekleri bir servis mağazasına götürün. Pili değiştirmeniz gerekirse, aracınızın özel markası ve modeli için doğru pil tipi olduğundan emin olun.

9- Farları kontrol edin

Bozulmuş bir farı ya da diğer ışıklarınızdan herhangi birini (fren lambaları, geri vites lambaları, flaşörler) gözden kaçırmak kolaydır. Bunu önlemek için düzenli ve periyodik olarak bakım yapmak gerekiyor. Tüm ampullerinizin çalışır durumda ve parlak olduğunu fiziksel olarak görüp test etmeniz şart.

12- Arabanızın iç temizliğini ihmal etmeyin

Araba Yaz Bakımı sürecinde araç içi temizlikte son derece önemli.  Koltukların temiz olması, diğer objelerin ve tüm iç mekanın gözden geçirilmesi bu aşamada oldukça gerekli.  Bu temizlik arabanızdan daha iyi performans almanızı sağlar. Dahası her bindiğinizde gıcır gıcır ve mis kokulu bir araba sürüş sağlığınızı da olumlu etkileyecektir.

14- Acil durum kiti malzemelerini kontrol edin

Aracınızda iyi hazırlanmış bir acil durum kiti bulundurmanız önemlidir.  Bir el feneri ve ekstra taze piller, ilk yardım malzemeleri, içme suyu, insanlar ve evcil hayvanlar için bozulmayan atıştırmalıklar, araba akü takviye kabloları, acil durum fişekleri veya reflektörler, yağmur panço, temel alet çantası, koli bandı, eldiven, kağıt havlu.

15-Yangın söndürücünüzü kontrol edin

Otomobil,minibus,kamyonet, otobüs, kamyon, çekici ve tehlikeli madde taşıyan bütün araçlar, yangın söndürme cihazı bulundurmak zorundadır. Yangın tüpü, yangının etkisinin azaltılmasını ve büyük felaketlere izin verilmemesini sağlayan bir araçtır. Bu nedenle yangın tüpünüzü her zaman kontrol edin.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir