DÜNYA TRAFİK MAĞDURLARI ANMA GÜNÜ
Unutmayın! Destek verin! Durdurmak için harekete geçin! 19 KASIM 2023 DÜNYA TRAFİK MAĞDURLARINI ANMA GÜNÜ.
BİZ, TRAFİK MAĞDURLARI ANMA GÜNÜNDE, DAHA FAZLA MAĞDURUN ANILMASINI İSTEMİYORUZ! BİZ YOLLARDA ÖLMEDEN, YARALANMADAN GÜVENLE BİRLİKTE YAŞAMAK İSTİYORUZ!
Karayolu trafik çarpışmalarında dünyada her saat 150, Dünya genelinde ise yılda yaklaşık 1,3 milyon kişi yollarda hayatını kaybediyor. 20-50 milyon arasında insanımız da yaralanıyor. Karayolu trafiğindeki ölüm ve yaralanmaların yarısından fazlası yayalar, bisikletliler, motosikletliler ve bunların yolcuları olan korunmasız yol kullanıcılarıdır. Karayolu trafik yaralanmaları, 5-29 yaş arası çocuk ve genç yetişkinlerin önde gelen ölüm nedenidir. Gelişmekte olan ekonomilerde karayolu trafik yaralanmalarında daha yüksek ölüm oranları kaydediliyor. Karayolu ölümlerinin %93’ü düşük ve orta gelirli ülkelerde meydana geliyor.
Karayolu trafik yaralanmalarından kaynaklı acı ve kayıplara ek olarak, yaralıların tedavi masrafları, ölen ya da sakat kalanların üretim kaybı mağdurlar ve aileleri üzerinde ağır bir ekonomik yüke neden oluyorlar. Genel olarak, karayolu trafik çarpışmaları ulusal ekonomiler üzerinde ciddi bir etkiye neden oluyor, ülkelerin yıllık gayri safi yurt içi hasılalarının %3’üne denk geliyor.(1)
125 yıl önce, trafikte meydana gelen ilk ölümden (2) günümüze, 50 milyonu aşkın ölü ve yüz milyonlarca yaralıdan oluşan mevcut rakama, her yıl milyonlarca yeni trafik mağduru ekleniyor. Trafik çarpışmaları, savunmasız yol kullanıcılarını, gençlerimizi etkileyen, yaralanma ve ölüm travmasının yanı sıra toplum ve aileler üzerinde yıkıcı bir ekonomik etkiye sahip olan gerçek bir salgındır.
Dünya Trafik Mağdurlarını Anma Günü (WDoR) dikkatleri ADALET’e çeviriyor
Trafik kanunlarının uygulanması, çarpışma sonrasında bir suçun işlenip işlenmediğini tespit edilmesi, tekrarını önlemek için yapılan kapsamlı soruşturma, cezai kovuşturma ve maddi tazminat, adalet sisteminin bir parçasıdır. Adaletin, ciddi, adil ve tutarlı bir şekilde uygulanması, trafik mağdurlarının hak ettiği ve arzuladığı bir sistemdir. Ayrıca bu sistem, yaşanan trajedilerden ders alınarak bir daha tekrarlanmamasını da sağlayacaktır. 2023 yılının sonunda, hala bir metal parçasının değerinin, insan canından daha kıymetli olması, ülkemizde alışkanlık haline gelmiş ödül gibi cezalar, iyi hal indirimleri vicdanları daha da yaralamakta ve trafik mağdurlarının yaşam kalitesini daha da düşürmektedir.
Araştırmalar, insanların kendilerini güvende hissetmezlerse hareket etmeyeceklerini gösteriyor. İnsan haklarının ne olduğunu hepimiz biliyoruz ama eğer güvenli bir şekilde hareket edemezsek diğer haklarımıza ulaşamayız! Hareketlilik temel bir haktır. Yaşı, ırkı, yeteneği, sosyo-ekonomik durumu ne olursa olsun herkes güvenli yürümeyi, bisiklete binmeyi ve toplu taşımayı hak eder. Ve hepimizin güvenli bir şekilde seyahat etmesi gerekir. Hepimiz yayayız fakat yayalar dünya çapında yol ölümlerinin %23’ünü oluşturuyor. Sokaklarımızı yayalar için güvenli hale getirirsek, herkes için güvenli yollara sahip oluruz. GÜVENLİ ULAŞIM HAKKIMIZI İSTEMELİYİZ!
Yayaların kendilerini riske atmaktan başka çaresi olmadığı için yaralanmaları, ölmeleri şaşırtıcı değil. Yollarımızın yayalar düşünülerek, HER YOLUN İNSANLARIN İHTİYAÇLARINA GÖRE TASARLANMASINI VE İNSANLARA UYGUN HALE GETİRİLMESİNİ TALEP ETMELİYİZ!
Saatte 30 km. seyahat sürelerini arttırmıyor ve uygulandığı yerlerde yaya ölümlerinde hızlı azalmalar görülüyor, şehir içinde 30 KM. HIZ SINIRI UYGULAMASININ YAYGINLAŞMASI TALEP ETMELİ VE UYGULANMASI İÇİN ÇALIŞMALIYIZ!
Herkes! Sürücüler. Yolcular. Bisiklet, motosiklet, scooter ve diğer mikromobilite kullanan kişiler, her yıl sayısız sürücü ve yolcu öldürülüyor. Dikkatsiz sürüş hepimizi etkiliyor! BU ÖLÜM VE YARALANMALARIN HEPSİNİ “KAZA” OLARAK ADLANDIRIP, “ÖDÜL GİBİ CEZALARIN OLMAMASI, ADİL BİR YARGI SİSTEMİ’NE ULAŞMAK İÇİN, TÜM YASAMA, YÜRÜTME VE YARGI ORGANLARINA SESİMİZİ DUYURMALIYIZ!
Dünya Trafik Mağdurlarını Anma Gününün amacı trafik mağdurları ve aileleri için bir platform sağlamaktır
• Yollarda hayatını kaybeden ve yaralanan milyonlarca insanı hatırlamak ve hatırlatmak.
• Çarpışma sonrasında, hayat kurtaran acil servis çalışanlarının, kolluk kuvvetlerinin önemine dikkat çekmek ve acil servislerin gelişmesine önem verilmesini sağlamak.
• Trafik çarpışmaları sonucu verilen ödül gibi cezaların, giden gitmiş, kalanı kurtaralım alışkanlığının değiştirilmesine, karar vericiler ve uygulayıcıların cezaların caydırıcı olması için yeni düzenleme yapmaları, mevcut yasada var olan yasaların uygulamada da yer alması için yasal müdahaleye dikkat çekmek.
• Trafik mağdurları ve mağdur aileleri için rehabilitasyon ve yasal desteklerin artırılması için savunuculuk yapmak.
• Karayolu ölüm ve yaralanmalarını önlemek, sonucunda da ölüm ve yaralanmaları durdurmak için eylemler gerçekleştirmek ve desteklemek.
Dünya Trafik Mağdurlarını Anma Günü
Her yıl Kasım ayının üçüncü Pazar günü Dünya Trafik mağdurlarını Anma Günüdür. Tüm dünyada trafik çarpışması sonucu yaşamını kaybeden, yaralanan, sakat kalan milyonlarca mağduru ve ailelerini anmaya adanmıştır. Ayrıca, ölüm ve yaralanmadan kaynaklanan travmalar sonrasında, mağdurlara destek olan acil servis, emniyet ve sağlık ekiplerini onurlandırmak için adanmıştır.
Tarihçe
Dünya Trafik Mağdurlarını Anma Günü, 1993 yılında merkezi İngiltere’de olan Road Peace tarafından başlatıldı. 1995 yılından, bu yana, Avrupa Trafik Mağdurları Federasyonu, FEVR çatısı altından buluşan Trafik Mağdurları için çalışan sivil toplum kuruluşları bu özel günü trafik mağdurlarını anmak, toplum ve kamuoyu bilinci oluşturmak için yıllık bir anma günü haline getirmişlerdir. Başlangıçta Avrupa Trafik Mağdurlarını Anma Günü olarak başlayan bu özel gün, dünyanın farklı ülkelerinden Sivil Toplum Kuruluşlarının katılmasıyla Dünya Trafik Mağdurlarını Anma Günü adını almıştır. 26 Ekim 2005 tarihinden itibaren, Dünya Sağlık Örgütünün desteği ile Birleşmiş Milletler tarafından Dünya Trafik Mağdurlarını Anma Günü tanındı ve dünya genelinde katılım sağlandı. Türkiye, 2007 yılından itibaren Trafik Mağdurlarını Anma Gününü resmi olarak tanıdı.
Her yıl Kasım ayının 3. Pazarı, tüm dünyada Trafik Mağdurlarını Anma Günüdür. Dünyanın her yerinde, yollarda hayatını kaybeden ve yaralanan milyonlarca insanımızı sevgi ve saygı ile anmak için bir araya geliyoruz.
- Birleşmiş Milletler tarafından hazırlanan küresel raporda gelişmekte olan ülkelerde trafik çarpışmalarının maliyeti, gayri safi yurtiçi hasılalarının %3’üne denk gelmekte olduğu belirtildi.
- Kayıtlı ilk ölümlü çarpışma 1896 yılında Londra’da meydana geldi, bir yayanın bir motorlu araçla çarpışmasında ölen ilk kayıtlı vakaydı. Bu çarpışma, yeni Parlamento Yasasısı ile hız sınırlarının yükseltilmesinden sadece birkaç hafta sonra gerçekleşti. Bridget Driscoll, kaldırımdan yola doğru adım attığı sırada, Arthur Edsall kotrolündeki benzinli bir araba Driscoll’e çarptı. Saatte 4 mil hızla hareket eden aracın çarpması sonucu, Driscoll hayatını kaybetti. Bir görgü tanığı, arabayı “aslında bir itfaiye aracı gibi pervasız bir hızla” hareket ettiğini anlattı. Arabanın maksimum hızı saatte 8 mil (13 km/s) olmasına rağmen, kasıtlı olarak saatte 4 mil (6,4 km/s) ile sınırlandırılmıştı. Bu hız, sürücünün iddia ettiği hızdı. Bir başkası, arabanın daha hızlı gitmesine izin vermek için motoru değiştirdiğini iddia etti, ancak başka bir taksi şoförü arabayı inceledi ve düşük hız nedeniyle 4,5 mili (7,2 km/s) geçemediğini söyledi. fakat yaşanan olayın bir kaza olarak nitelendirilmesi sebebiyle yargılanmadı. Jüri , yaklaşık altı saat süren bir soruşturmanın ardından “kaza sonucu ölüm” kararı verdi. Adli tabip Percy Morrison, “böyle bir şeyin bir daha asla olmayacağını” umduğunu söyledi. https://worlddayofremembrance.org/