Otoban otoyol hız sınırları
Tüm dünyada olduğu araçların güvenlik teknolojileri hızla gelişse de sürücü hatalarından kaynaklanan trafik çarpışmaları ülkemizde de ilk sırada yer alıyor. Sürücü hatalarının en başında da hız kurallarına uymamak geliyor.
Hız sınırları, trafik kazalarını azaltmak ve sürücülerin güvenliğini artırmak için belirlenen yasal hız limitleridir. Hız limitleri ülkeden ülkeye değişiklik gösterebilir. Bu konuda dikkat edilmesi gereken en önemli konu yol işaretlerine ve yerel trafik kurallarına uyum sağlamaktır. Unutmayın, arabayı hız yapmak için değil, güvenli şekilde, gideceğiniz yere varmak için kullanmak gerekir.
Trafik çarpışmalarını azaltmayı amaçlayan hız kuralları ülkemizde Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından araç ve yol tipine göre belirleniyor. Örneğin otobanda hız limiti ile bölünmüş yol hız limiti farklılık gösterir. Aynı şekilde kamyonet hız sınırı, otobüs hız sınırı ve ticari araç hız sınırı arasında da farklılıklar vardır.
Azami Hız Sınırı Nedir?
Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen azami hız sınırı, bir aracın belirli bir yol ya da yol kesiminde yasal olarak ulaşabileceği en yüksek hızdır. Bu sınır, trafik güvenliğini sağlamak ve trafik çarpışmalarını önlemek için belirlenir.
Çift yönlü yollar: Çift yönlü yollar, trafik akışının her iki yönde de hareket ettiği yollardır. Yani, yolun bir tarafı bir yönde, diğer tarafı ise tam ters yönde seyahat eden araçlar için kullanılır. Bu yollarda dikkatli olmak şart, çünkü her iki yönden gelen araçlarla karşılaşma riski vardır.
Bölünmüş yollar: Yolun her iki yöndeki trafik akışını fiziksel olarak ayıran yollardır. Genellikle iki yön arasında orta refüj veya bariyerler bulunur. Bu, karşı yönden gelen trafiği engelleyerek sürücülerin daha güvenli ve akıcı bir şekilde seyahat etmesini sağlar. Otoyollar bölünmüş yol örneğidir. Yani, iki şerit de hızla akan trafiğe ev sahipliği yaparken, karşı yönden gelen araçlarla çarpışma riski minimuma iner.
Genel olarak araç hız sınırlarında; şehir içi, bölünmüş yol, çift yönlü yollar ve otoyola göre hareket edilir.
2024 Otoban ve Otoyol Hız Sınırları
2024 otoban araç hız sınırları araç tiplerine göre şu şekildedir
Otomobil
Otomobiller için belirlenen otoban hız limiti yerleşim yeri için 50 km’dir. Bölünmüş yollarda 110 km, çift yönlü yollarda ise 90 km olarak belirlenmiştir. Otomobillerin otoyol hız limiti de KGM tarafından işletiliyorsa 130 km, Yap-İş-Devret (YİP) kapsamındaysa 140 km’dir.
Otobüs
Otobüs hız sınırı ise yerleşim yerinde 50 km, bölünmüş yollarda ise 90 km’dir. Şehirlerarası çift yönlü yollarda da 80 km hız limiti getirilmiştir. Otoyollarında ise 100 km’lik hız sınırı mevcuttur.
Minibüs
Şehir içi için belirlenen azami minibüs hız sınırı, 50 km’dir. Çift yönlü karayolları için belirlenen azami sınır 80 km bölünmüş yollarda ise 90 km’dir. Otoyollarında da 100 km’lik hız sınırı geçerlidir.
Motosiklet
- Motosiklet hız sınırında L kategorisine göre hareket edilir. Bu doğrultuda;
- L1, L2 ve L6 araçlar için şehir içinde hız limiti, 50 km olarak belirlenmiştir. Otoyol girişi yasaktır.
- L3 Motosikletli araçlar için şehir içindeki hız sınırı, 50 km, çift yönlü yollarda 80 km, bölünmüş yollarda ise 90 km’dir. Otoyollarında 100 km’lik hız limiti vardır.
- L4, L5 ve L7 motosikletli araçlar şehir içinde 50 km, çift yönlerde 70 km’de, bölünmüş yollarda ve otoyolda ise 80 km’lik limit belirlenmiştir.
Kamyon
Kamyon için belirlenen şehir içi hız sınırı da 50 km’dir. Çift yönlü karayollarında 80 km, bölünmüş yollarda ise 85 km’lik limit mevcuttur. Otoyol kamyon hız sınırı ise 90 km’dir.
Hız aşımı toleransı
Farklı araç tiplerine göre belirlenen azami hız sınırının yüzde %10’una kadar hızı aşma toleransı mevcuttur. Örneğin, 50 km olarak belirlenen şehir içi hız sınırını 55 km’e çıkartabilirsiniz.
Hız Sınırı Cezaları Nasıl Uygulanır?
Araç tiplerine göre farklılaşan hız sınırını aşma durumunda ise birtakım yaptırımlar uygulanır. Trafik Cezaları 2024 kurallarına göre hız sınırını %10 ile %30 oranında aşanlar, 1. 506 TL radar cezası öderler. Hız sınırını %30 ile % 50 oranında aşanlar ise 3.135 TL radar cezası ödemek zorundadırlar. Sınırı %50 oranında aşanlara da 6.439 TL radar cezası kesilir. Hız sınırı ceza ödemelerinin de erken ödeme seçeneği mevcuttur. Erken ödeme durumunda belirlenen radar cezası ücretine %25 oranında indirim uygulanır. Kesilen hız sınırı cezasına ise Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulamasına sahip E-devlet üzerinden ulaşılır.