Sürdürülebilir çevre için güvenli yollar gerekir

0
Güvenli yollar sağlıklı ortamı sağlar

28 Temmuz 2022’de BM Genel Kurulu, temiz, sağlıklı ve sürdürülebilir bir çevreye erişimi evrensel bir insan hakkı olarak ilan etti.  Dünya Sağlık Örgütü’ne  göre, tüm küresel ölümlerin %24’ü, yani yılda yaklaşık 13,7 milyon ölüm, hava kirliliği ve kimyasallara maruz kalma gibi riskler nedeniyle çevre ile bağlantılıdır.

Bu yol güvenliği için ne anlama geliyor? Sürdürülebilir bir çevre yaratmayı sağlayan güvenli yolların gerekliliğini vurgulamak için önemli bir fırsattır. Karayolu güvenliği topluluğu olarak, herkes için güvenli ve sürdürülebilir ulaşımı savunuyoruz. Daha güvenli yollar yaratarak temiz, sağlıklı ve sürdürülebilir bir çevre hakkını destekliyoruz.

STK’ların Eylem Çağrısında talep ettiği bazı özel müdahaleler

Sokaklarda 30 km/s limitler dahil olmak üzere sağlıklı, temiz ve sürdürülebilir bir çevre hakkının sağlanması. Bu uygulama, aktif hareketliliği destekleyen altyapının geliştirilmesi ile kolayca ilişkilendirilebilir. Karayolu Güvenliği için On Yıllık Eylem Planı 2021-2030 Küresel Planda güvenli bir sistem yaklaşımı önermektedir. Bu yaklaşım, bir nüfusun çeşitli ihtiyaç ve tercihlerine yanıt verirken, hareketliliğe güvenli ve adil erişim sağlamak için motorlu ve motorsuz ulaşım modlarının karışımını kolaylaştırır. Güvenli bir şekilde yürümeyi ve bisiklet sürmeyi sağlayan kaldırımların, bisiklet yollarının ve trafiğin sakinleştirilmesini destekler.

Yeni evrensel insan hakkı

Yeni bir evrensel insan hakkı ilanı, güvenli hareketliliğin de bir gün resmi olarak nasıl bir hak olarak tanınabileceğine işaret ediyor.  İttifak 2020’den beri buna çağrıda bulunuyor.  İttifak’ın dünyanın dört bir yanından 5.606 kişinin anket yanıtlarına dayanan The Day Our World Crumbled: The Human Cost of Inaction on Road Safety adlı raporu, güvenli hareketliliğin bir insan olarak ele alınmasını tavsiye ediyor.

“Anayasal hak, güvenli bir sistem yaklaşımı benimsenir ve yol sistemleri, yol kullanıcıları için güvenli olacak ve hissedilecek şekilde tasarlanır. “

Ayrıca STK’lar, “Yollarımız, hakkımız” / “Güvenlik bizim hakkımız” sloganıyla yürüttükleri #CommitToAct kampanyasıyla, güvenliği karayolu güvenliği çalışmalarımızın merkezine yerleştirmenin otomatik olarak güvenli hareketliliği bir araç haline getireceğini söyleyen Küresel Plan önerisini vurguluyor. İnsan hakkı.

Hedef 2030

Haziran 2022’de 76. Genel Kurul Başkanı Abdulla Shahid’in güvenli hareketliliğin bir hak olduğunu söylediği Küresel Yol Güvenliğini İyileştirme Üst Düzey Toplantısının açılışı dahil olmak üzere, giderek artan bir şekilde, bir hak olarak adlandırılan güvenli hareketliliği duyuyoruz.  Küresel Planın uygulanması, hedefi 2030 yılına kadar karayolu trafik ölümlerini yarıya indirmek olan, güvenli hareketliliğin de benzer şekilde bir insan hakkı olarak ilan edilmesinin önünü açacaktır. https://www.roadsafetyngos.org

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir