8 mart dünya kadınlar günü ve kadın sürücüler
Kadınlar, insan hayatına dair sorumluluk hissettikleri için ‘makas atan usta sürücü’ kategorisine girmiyorlar .
8 Mart Dünya Kadınlar Günü Birleşmiş Milletler tarafından tanımlanmış uluslararası bir gündür. Dünya Kadınlar Günü, insan hakları temelinde kadınların siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesine, ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarının kutlanmasına ayrılıyor. Türkiye8 Mart Dünya Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında “Emekçi Kadınlar Günü” olarak kutlanmaya başlandı.
Tarihçe
8 Mart 1857 yılında Amerika’nın New York kentinde tekstil sektöründe çalışan yüzlerce kadının düşük ücretlerini, uzun çalışma saatlerini ve insanlık dışı çalışma koşullarını protesto etmek için grevler yapması olarak kabul edilmektedir. Bu grevler sırasında çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda çoğu kadın 129 işçi can vermiş. 1910 yılında Danimarka’nın Kopenhag kentinde düzenlenen II. Sosyalist Enternasyonal toplantısında Clara Zetkin’in önerisiyle, 1857’de başlayan, kadın haklarının kazanılması ve kadınların birlikteliği mücadelesinin her yıl “Kadın Günü” olarak kutlanması kararlaştırılmıştır.
1917’de Sovyet Rusya’da kadınlar oy hakkı kazandıktan sonra 8 Mart ulusal bayram oldu. Kadınlar Günü, 1967’de feminist hareket tarafından benimsenene dek ağırlıklı olarak sosyalist hareketler ve komünist ülkeler tarafından kutlandı. 197 yılında Birleşmiş Milletler tarafından kutlanmaya başlandı.
Kadın sürücüler
Kadın sürücüler konusunda hemen hemen herkes bir yorum yapar. Fakat kadınların araba kullanmayacağı düşüncesinin geçerli olduğu tek ülke Suudi Arabistan’da bunun yanlış olduğu anlaşıldı.
Biliyor musunuz?
Meydana gelen trafik çarpışmalarında genelde erkek sürücüler sorumlu.
Dünya genelinde ve ülkemizde de kadın sürücülerin sayısının en hızlı arttığı yıl 2007.
2007 yılı verilerine göre,
- TUİK istatistiklerinde, ölümlü yaralanmalı trafik çarpışmalarına 133.778 sürücü karıştı. Bu sürücülerin % 93’ünü erkekler, yaklaşık % 7’sini kadınlar oluşturdu.
- 2012 yılında ülkemizde kadın sürücü oranı yükseldi. 2012 yılında Amerika’da kadın sürücülerin sayısı, erkek sürücüleri geçti!
- 2013 yılında ABD Yol Güvenliği Sigorta Enstitüsü’nün verilerine göre Amerika’da motorlu taşıt çarpışmalarının %71’ini erkekler yaptı. Kadınlar ise %29’da kaldı.
Türkiye’de 2006 yılından 2012 yılına kadar trafikteki kazaların %95’inin erkekler tarafından yapıldığı Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Recep Akdur’un “Türkiye’deki Trafik Kazalarının Epidemiyolojik İlkeleri Işığında Değerlendirilmesi” çalışmasında gösterildi.
- Trafikte en çok tehlike oluşturan, kural ihlalinde bulunan sürücüler ise 18-22 yaş arası erkekler olarak açıklandı.
- Alkollü araç kullanma, hız limiti aşma gibi kural ihlallerinde de erkek sürücüler, kadın sürücüleri fazlasıyla geçiyor.
- Erkek sürücüler nedeni ile bir çarpışmaya karışan kadınların sayısı da oldukça fazla.
Kadınların daha az çarpışmaya karışmalarının nedeni “temkinli ve sakin” olmalarından kaynaklanıyor. Erkeklerin trafikte hız aşımı ile kontrolden çıkma gibi ölümcül hataları olurken; kadınların ise çevrelerindeki herkesin hayatından sorumlu hissederek daha temkinli ve yavaş davrandıkları gözlemleniyor.
Yani kadınlar, insan hayatına dair sorumluluk hissettikleri için ‘makas atan usta sürücü’ kategorisine girmiyorlar .