Filipinler yol güvenliği
BM Genel Sekreteri Karayolu Güvenliği Özel Temsilcisi Jean Todt, Filipinler de yol güvenliği ve Küresel Eylem Planını etkili uygulamayı savunmak için 11-14 Nisan tarihlerinde Filipinler’i ziyaret etti. 2021-2030 Karayolu Güvenliği Küresel Eylem Planının amacı, 2030 yılına kadar yollardaki kurban sayısını yarıya indirmektir.
Karayolu ölümlerinin %58’i Asya-Pasifik bölgesinde meydana geliyor
Güneydoğu Asya, dünyanın karayolu trafik çarpışmalarından en çok etkilenen bölgelerinden biridir. Dünyadaki 1,3 milyon karayolu ölümünün %58’i i Asya-Pasifik bölgesinde meydana geliyor. Dünya Sağlık Örgütüne göre, Güneydoğu Asya, 100.000 nüfusta 26.6 olan Afrika’dan sonra 100.000 nüfusta 20.7 ile ikinci en yüksek karayolu trafik ölüm oranına sahiptir. Filipinler, listedeki 21 Asya ülkesi arasında 10. sırada yer alırken, Singapur, Maldivler ve Japonya ilk 3’te yer alıyor. Filipinler’de karayolu trafik ölüm oranı 100 bin nüfus başına 12,3. Karşılaştırıldığında, ölüm oranı Avrupa’da 100.000 nüfusta 9,3’tür. Filipinler’de her gün 32’den fazla kişi yollarda ölüyor ve yüzlercesi de ağır şekilde yaralanıyor.
BM sürdürülebilir kalkınma hedefleri
Birleşmiş Milletlerin Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri karayolu güvenliği konusunda iki küresel hedef içermektedir. Hedef, karayolu trafik kazalarından kaynaklanan küresel ölüm ve yaralanma sayısını yarıya indirmektir.
Karayolu trafik çarpışmalarının maliyeti Filipinler’de GSYİH’nın %4,1’ini oluşturuyor
Jean Todt , trafik mağdurlarının aileleriyle yaptığı görüşme trafik çarpışmalarının toplum üzerindeki etkisine ilişkin endişelerini dile getirdi: “Çarpışmalar sonucu yaralanan ve hayatını kaybeden aileler ağır bir duygusal yük ve daha fazlasını taşımak zorunda.Ayrıca bir de ekonomik bir yükle de yüzleşmek zorunda kalıyorlar”. Dünya Bankası’na göre, karayolu trafik çarpışmalarının maliyeti Filipinler’de GSYİH’nın %4,1’ini oluşturuyor. Aynı zamanda 5-29 yaş arası ölümlerin de önde gelen nedenidir. Trafik çarpışmaları sadece ekonomik gücü değil, aynı zamanda ulusun umudunu da yaralayıp, öldürüyor.
Yol ölümleri ve yaralanmaları bir kalkınma sorunudur
Filipinler’deki BM Mukim Koordinatörü Gustavo González, yol güvenliğine yatırım yapmanın sağlığa, daha temiz bir gezegene, sosyal içermeye, insan haklarına, eğitime erişime, sürdürülebilir ulaşıma, esnekliğe yatırım yapmak anlamına geldiğini vurgulayarak, “Yol ölümleri ve yaralanmaları bir kalkınma sorunudur” dedi. Bu nedenle yol güvenliği hedeflerine ulaşmak çok önemlidir.”
Güneydoğu Asya, yollarda bir trajediyle karşı karşıya
Güneydoğu Asya, yollarda bir trajediyle karşı karşıya ancak etkin bir politika uygulaması ve yoğun eğitimler ile çözümler mevcuttur. Emniyet kemeri takmak, kask takmak, alkollü araç kullanmamak, araç kullanırken mesaj yazmamak veya hızı azaltmak gibi basit hareketler hayat kurtarabilir”.
Trafik çarpışmasında ölenlerin %65’i motosiklet sürücüleri
Asya ülkeleri, son yıllarda, özellikle motorlu 2-3 tekerlekli araçlarla ilgili olarak, hızlı motorizasyon deneyimi yaşamıştır. Güney Asya’daki ölümlerinin %40’ı 2-3 tekerlekli motorlu araçlardan meydana gelmektedir. Bu araçların taşıma şekline özel dikkat gösterilmelidir. Filipinler Sağlık Bakanlığı’na göre, trafik çarpışmasında ölenlerin %65’i motosiklet sürücüleridir. Bu nedenle, ölüm riskini %42 ve yaralanma riskini %69 oranında azaltabilecek sertifikalı kaliteli bir kask takmak, hayat kurtaran acil bir uygulamadır.
Emniyet kemeri kullanım oranında düşüş oldu
Emniyet kemeri takmak ve hızı azaltmak da ülkedeki temel zorluklar arasında. Filipinler’de sürücülerin sadece %52’si emniyet kemeri takıyor. 2013 yılında %79,7 olan oran %28 oranında önemli ölçüde düştü.
Hız yönetimi
Hız yönetimi yakın zamanda Filipinler’de BM Karayolu Güvenliği Fonu tarafından finanse edilen bir projede ele alındı. Proje, en iyi hız denetimi uygulaması konusunda eğitilmiş 170’den fazla hız uygulayıcısı, hız uygulama planlarının geliştirilmesinde desteklenen üst düzey yetkililer ve sosyal medya aracılığıyla uygun hızın önemi konusunda etkileşimde bulunan 75.000’den fazla kişi ile önemli bir etki gerçekleştirdi.
Karayolu güvenliğini siyasi gündeme bir öncelik bir konu olarak almak
Güvenli araçlar, güvenli yollar, güçlü yasalar ve etkili kaza sonrası bakımdan oluşan bir ekosistem oluşturmakla ilgili başka çözümler de mevcuttur. Jean Todt ayrıca ülkeye, ulusal politikalara yön vermesi için karayolu güvenliğine ilişkin uluslararası belgelere ve sözleşmelere uymasını tavsiye etti. Karayolu güvenliğini siyasi gündeme bir öncelik bir konu olarak almak, karayolunda hayat kurtarma konusunda dönüştürücü bir etkiye sahip olabilir. Bu perspektifte, ülke yollarda güvenliği güçlendirmek için yeni girişimlerde bulundu. Örneğin Filipinler, 2030 yılına kadar %50 azaltma küresel hedefini hatırlatan %20 azaltma hedefiyle 2023-2028 Ulusal Karayolu Güvenliği Eylem Planını yayınladı.
Ulaştırma Bakanlığı (DOTr) Sekreteri Jaime Bautista, “Yaklaşımımız önleme üzerine kurulu. Hedeflerimiz sürücüler, yolcular, yayalar, diğer yol kullanıcıları ve araçlardır. Bölümümüzün ilgili kurumlarının, yol güvenliğinin geliştirilmesine yönelik mevcut programları bulunmaktadır. Bautista, DOTrOur Departmanının yol güvenliğini teşvik etmek için Aktif Taşımacılık Programı adı verilen yenilikçi bir programı olduğunu bildirdi.
Bautista, “Bu, korumalı bisiklet şeritleri ve yolları inşa etmeyi, gezi sonu bisiklet tesisleri, güvenli ve erişilebilir yaya yolları, mevcut bisiklet yollarının iyileştirilmesi, ve toplu taşıma duraklarının kurulması program içinde yer aldı.
Jean Todt , sivil toplum, yerel yönetimler ve özel sektör dahil olmak üzere tüm ülkeyi ve ortaklarını bu eylem planının uygulanmasında rol oynamaya teşvik etti. Karayolu güvenliğine daha fazla yatırım yapılması da çok önemli” dedi.
BM Karayolu Güvenliği Fonu
Birleşmiş Milletler, küresel olarak karayolu güvenliği sorununu çözmek için önemli ölçüde yatırım yaptı. “Yol Güvenliği için Eylem On Yılı 2011-2020”nin ardından, Ağustos 2020’de BM Genel Kurulu, küresel trafik ölümlerinin ve yaralanmalarının sayısını yarıya indirme ve aşağıdakilere erişim sağlama taahhüdünü yeniden teyit eden “Yol Güvenliğinin İyileştirilmesi” konulu bir kararı kabul etti. 2030’a kadar herkes için güvenli, uygun fiyatlı, erişilebilir ve sürdürülebilir ulaşım sistemleri. Temmuz 2022’de karayolu güvenliği topluluğu, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda Küresel Yol Güvenliğini İyileştirme konulu ilk Üst Düzey Toplantı için New York’ta bir araya geldi ve oybirliğiyle “Küresel karayolu güvenliğini iyileştirmeye ilişkin üst düzey toplantının siyasi beyanı” başlıklı bir metin.
BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, sektörler arası eylemleri harekete geçirmek ve karayolu güvenliğinin görünürlüğünü artırmak için 2015 yılında Jean Todt’u Karayolu Güvenliği Özel Temsilcisi olarak atadı. 2017’de ve 2021’de yeni BM Genel Sekreteri António Guterres tarafından bu rolü yeniden teyit edildi. 2018’de Özel Elçi, 14 BM kuruluşuyla birlikte BM Karayolu Güvenliği Fonu’nu (UNRSF) başlattı. MANİLA, 13 NİSAN 2023 https://philippines.un.org