Unutmayın! Destek verin! Durdurmak için harekete geçin!

0
20 Kasım 2022 Dünya trafik mağdurlarını anma günü

Unutmayın! Destek verin! Durdurmak için harekete geçin! Dünya Trafik Mağdurlarını Anma Günü

Tarihte kayıtlı ilk ölümlü çarpışmanın (1) üzerinden 126 yıl geçti ve bu güne kadar 50 milyondan fazla insanımız, yollarda hayatını kaybetti. Yüz milyonlarca insanımız da yaralandı. Aradan geçen bunca zamana ve önlenebilir olmasına rağmen, biz hala yollarda ölüyoruz,  yaralanıyoruz. Teknoloji gelişiyor, araçlar her yıl daha güvenli hale geliyor ama karayolu trafik ölümleri, yaralanmaları dünyanın her yerinde gün ve gün devam eden bir felaket olarak karşımızda duruyor.

Dünya genelinde her 24 saniyede bir, bir kişi hayatını kaybediyor. Trafik çarpışmaları, yaralanma, sakat kalma, kayıplar yas travmasını yaratan bir salgın ve halk sağlığı sorunudur.  Bu salgın aynı zamanda aileler, ülkeler için yıkıcı bir ekonomik etkiye (2) sahiptir.  Karayolu trafik çarpışmaları ölüm ve yaralanmaları gençlerimizi etkileyen, geleceklerini elinden alan gerçek bir salgındır.

Karayolu ölüm ve yaralanmalarının önlenmesi için en önemli konu ADALET!

Trafik çarpışmalarında kolluk kuvvetleri tarafından suçun işlenip işlenmediğini bulmak ve tekrarının önlenmesi için kapsamlı bir soruşturma yapılması çok önemlidir. Cezai kovuşturma ve sivil tazminat, adalet sisteminin bir parçasıdır. Ciddi, adil ve tutarlı bir şekilde uygulanan bir ADALET sistemi, birinin yasayı çiğnemesi veya ihmali sonucu yaralanan ya da bir aile üyesini kaybeden trafik mağdurlarının hakkı ve isteğidir. Adil, eşit ve tutarlı bir ADALET sistemi hepimizin hakkıdır. Ayrıca, adil, eşit ve tutarlı bir ADALET sistemi trafik çarpışmalarının önlenmesi, tekrarlanmaması için yaşanan trajedilerinden dersler çıkarılması anlamına gelir.

2021-2030 Karayolu Trafik Güvenliği Strateji Belgesine göre, karayolu trafik çarpışmalarında %50 azalma hedefine ulaşılmasında Dünya Trafik Mağdurlarını Anma Günü önemli bir role sahip olacaktır. Her yıl kasım ayının üçüncü Pazar günü Dünya Trafik Mağdurlarını Anma Günü. Yollarda hayatını kaybeden ve yaralanan tüm insanları hatırlayın. Unutmayın! Destek verin! Durdurmak için harekete geçin!

Dünya Trafik Mağdurlarını Anma Gününün amacı trafik mağdurları ve aileleri için bir platform sağlamaktır.

• Yollarda hayatını kaybeden ve yaralanan milyonlarca insanı hatırlamak ve hatırlatmak.

• Çarpışma sonrasında, hayat kurtaran acil servis çalışanlarının, kolluk kuvvetlerinin önemine dikkat çekmek ve acil servislerin gelişmesine önem verilmesini sağlamak.

• Trafik çarpışmaları sonucu verilen ödül gibi cezaların, giden gitmiş, kalanı kurtaralım alışkanlığının değiştirilmesine, karar vericiler ve uygulayıcıların cezaların caydırıcı olması için yeni düzenleme yapmaları, mevcut yasada var olan yasaların uygulamada da yer alması için yasal müdahaleye dikkat çekmek.

• Trafik mağdurları ve mağdur aileleri için rehabilitasyon ve yasal desteklerin artırılması için savunuculuk yapmak.

• Karayolu ölüm ve yaralanmalarını önlemek, sonucunda da ölüm ve yaralanmaları durdurmak için eylemler gerçekleştirmek ve desteklemek.

Dünya Trafik Mağdurlarını Anma Günü

Her yıl Kasım ayının üçüncü Pazar günü Dünya Trafik mağdurlarını Anma Günüdür. Tüm dünyada  trafik çarpışması sonucu yaşamını kaybeden, yaralanan, sakat kalan milyonlarca mağduru ve ailelerini anmaya adanmıştır. Ayrıca, ölüm ve yaralanmadan kaynaklanan travmalar sonrasında, mağdurlara destek olan acil servis, emniyet ve sağlık ekiplerini onurlandırmak için adanmıştır.

Dünya Trafik Mağdurlarını Anma Günü, 1993 yılında merkezi İngiltere’de olan Road Peace tarafından başlatıldı. 1995 yılından, bu yana, Avrupa Trafik Mağdurları Federasyonu, FEVR çatısı altından buluşan Trafik Mağdurları için çalışan sivil toplum kuruluşları bu özel günü trafik mağdurlarını anmak, toplum ve kamuoyu bilinci oluşturmak için yıllık bir anma günü haline getirmişlerdir. Başlangıçta Avrupa Trafik Mağdurlarını Anma Günü olarak başlayan bu özel gün, dünyanın farklı ülkelerinden Sivil Toplum Kuruluşlarının katılmasıyla Dünya Trafik Mağdurlarını Anma Günü adını almıştır. 26 Ekim 2005 tarihinden itibaren, Dünya Sağlık Örgütünün desteği ile Birleşmiş Milletler tarafından Dünya Trafik Mağdurlarını Anma Günü tanındı ve dünya genelinde katılım sağlandı. Türkiye, 2007 yılından itibaren Trafik Mağdurlarını Anma Gününü resmi olarak tanıdı.

Her yıl Kasım ayının 3. Pazarı, tüm dünyada Trafik Mağdurlarını Anma Günüdür. Dünyanın her yerinde, yollarda hayatını kaybeden ve yaralanan milyonlarca insanımızı sevgi ve saygı ile anmak için bir araya geliyoruz.

(1)

Kayıtlı ilk ölümlü çarpışma 1896 yılında Londra’da meydana geldi. Büyük Britanya’da bir yayanın bir motorlu araçla çarpışmasında ölen ilk kayıtlı vakaydı. Bu çarpışma, yeni Parlamento Yasasısı ile hız sınırlarının yükseltilmesinden sadece birkaç hafta sonra gerçekleşti. Bridget Driscoll, kaldırımdan yola doğru adım attığı sırada, Arthur Edsall kotrolündeki benzinli bir araba Driscoll’e çarptı. Saatte 4 mil hızla hareket eden aracın çarpması sonucu, Driscoll hayatını kaybetti.

 Bir görgü tanığı, arabayı “aslında bir itfaiye aracı gibi pervasız bir hızla” hareket ettiğini anlattı. Arabanın maksimum hızı saatte 8 mil (13 km/s) olmasına rağmen, kasıtlı olarak saatte 4 mil (6,4 km/s) ile sınırlandırılmıştı. Bu hız, sürücünün iddia ettiği hızdı. Bir başkası, arabanın daha hızlı gitmesine izin vermek için motoru değiştirdiğini iddia etti , ancak başka bir taksi şoförü arabayı inceledi ve düşük hız nedeniyle 4,5 mili (7,2 km/s) geçemediğini söyledi. fakat yaşanan olayın bir kaza olarak nitelendirilmesi sebebiyle yargılanmadı.

Jüri , yaklaşık altı saat süren bir soruşturmanın ardından “kaza sonucu ölüm” kararı verdi. Adli tabip Percy Morrison, “böyle bir şeyin bir daha asla olmayacağını” umduğunu söyledi.

Aynı yıl, 30 Mayıs 1896’da New York’ta bir “atsız vagon yarışı” sırasında Henry Wells, aracının kontrolünü kaybetti ve Ebeling Thomas adlı bir bisikletçiye çarptı. Bisikletçinin bacağı kırıldı.  (https://gothamist.com/, https://en.wikipedia.org/) Kaza diyerek baştan affetme kayıtlı ilk çarpışmadan günümüze uzanmakta ne yazık ki…

(2)

ABD’de  NHTSA tarafından yürütülen bir araştırma, tıbbi masraflar ve çalışamamanın maddi kaybı hesaba katıldığında, ölümlü çarpışmaların her yıl 871 milyar dolara mal olduğunu tahmin ediyor.

Birleşmiş Milletler  tarafından hazırlanan küresel raporda gelişmekte olan ülkelerde trafik çarpışmalarının maliyeti, gayri safi yurtiçi hasılalarının %3’üne denk gelmekte olduğu belirtildi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir