O gün çarpmasaydı, bu gün aramızda olacaktı…
O gün çarpmasaydı, bu gün aramızda olacaktı..17 Kasım Dünya Trafik Mağdurlarını Anma Günü, “Trafik şiddeti, ölüm ve yaralanmaları önlenebilir!”
1993 yılında Brigitte Chaudhry tarafından oluşturulan ilk Trafik Mağdurlarını Anma Gününden, günümüze dünya çapında yaklaşık 36,8 milyon insan trafik çarpışması sonucu hayatını kaybetti ve kaybetmeye devam ediyor.
Ne yazık ki, dünya yollarında her yıl 1,19 milyon insan trafik çarpışmalarında hayatını kaybediyor, 50 milyona yakın kişi de yaralanıyor.
Aradan geçen bunca zamana ve önlenebilir olmasına rağmen, biz hala yollarda ölüyoruz, yaralanıyoruz. Teknoloji gelişiyor, araçlar her yıl daha güvenli hale geliyor ama karayolu trafik ölümleri, yaralanmaları dünyanın her yerinde gün ve gün devam eden bir felaket olarak karşımızda duruyor.
Her gün ölmeye ve yaralanmaya devam ediyoruz
Trafik ölümlerini, yaralanmaları önlemek için araçlara ve bilgiye sahibiz. Ne yapmamız gerektiğini biliyoruz, herkes için güvenli mobilite diyoruz ama yine ölmeye ve yaralanmaya devam ediyoruz.
Güvenli yol ve araç tasarımlarına yatırım yaparak, hızdan çok güvenliğe öncelik veren politikaları uygulayarak hayat kurtarabileceğimizi biliyoruz ama yine ölmeye ve yaralanmaya devam ediyoruz.
Para cezaları için akıllı ulaşım sistemlerinin hepsini kullanıyoruz, denetimleri sıkılaştırıyoruz ama yargıda ödül gibi cezalar vermeye devam ettiğimiz için caydırıcılığı sağlayamıyor ve yine giden gitmiş, kalanı kurtaralım mantığı ile günümüzü geçiriyoruz.
Her yıl kasım ayının 3. pazarı Dünya Trafik Mağdurlarını Anma Günü
Dünya genelinde her yıl Kasım ayının 3. Pazarı Trafik Mağdurları Anma Günü, hükümetler, sivil toplum kuruluşları ve mağdurlar tarafından pek çok etkinlik gerçekleşiyor. Konferanslar, toplantılar, sanatsal faaliyetler için hükümetler destek oluyor ama 2007 yılında ülkemiz tarafından tanınan, Dünya Trafik Mağdurlarını Anma günü gündem bile olamıyor.
“2024 Dünya Trafik Mağdurlarını Anma Günü teması “o gün”… Erken ve aniden kaybettiklerimiz, yitirdiklerimiz… Cemal Süreya’nın dediği gibi meğer ne çok canı yanarmış insanın, baktığı yerde göremeyince görmek istediğini…”
Biliyor musunuz?
Trafik çarpışmaları dünya genelinde, 5-29 yaş arası çocuklar ve genç yetişkinler için önde gelen ölüm nedeni. 2023 TÜİK verilerine göre 663 çocuk yollarda hayatını kaybetti, 62.554 çocuk yaralandı. 18-25 yaş arası 889 genç hayatını kaybetti, 51.394 genç yaralandı.
2021-2030 Karayolu Trafik Güvenliği Strateji Belgesine göre, karayolu trafik çarpışmalarında %50 azalma hedefine ulaşılmasında Dünya Trafik Mağdurlarını Anma Günü önemli bir role sahip olacaktır.
Her yıl kasım ayının üçüncü Pazar günü Dünya Trafik Mağdurlarını Anma Günü. Yollarda hayatını kaybeden ve yaralanan tüm insanları hatırlayın.
Unutmayın! Destek verin! Durdurmak için harekete geçin!
Bu günün amacı
Dünya Trafik Mağdurlarını Anma Gününün amacı trafik mağdurları ve aileleri için bir platform sağlamaktır.
- • Yollarda hayatını kaybeden ve yaralanan milyonlarca insanı hatırlamak ve hatırlatmak.
- • Çarpışma sonrasında, hayat kurtaran acil servis çalışanlarının, kolluk kuvvetlerinin önemine dikkat çekmek ve acil servislerin gelişmesine önem verilmesini sağlamak.
- • Dünya Trafik Mağdurlarını Anma Günüde, karayolu ölüm ve yaralanmalarının önlenmesi için ülkemiz için yine en önemli konu en önemli konu ADALET! Trafik çarpışmaları sonucu verilen ödül gibi cezaların kaldırılmasına, mevcut yasada var olan yasaların uygulamada yer almasını sağlamak, karar vericiler ve uygulayıcıların cezaların caydırıcı olması için yeni düzenleme yapması için yasal müdahaleye dikkat çekmek.
- • Trafik mağdurları ve mağdur aileleri için rehabilitasyon ve yasal desteklerin artırılması için savunuculuk yapmak.
- • Karayolu ölüm ve yaralanmalarını önlemek, sonucunda da ölüm ve yaralanmaları durdurmak için eylemler gerçekleştirmek ve desteklemek.
Dünya Trafik Mağdurlarını Anma Günü Tarihçe
Her yıl Kasım ayının üçüncü Pazar günü Dünya Trafik mağdurlarını Anma Günüdür. Tüm dünyada trafik çarpışması sonucu yaşamını kaybeden, yaralanan, sakat kalan milyonlarca mağduru ve ailelerini anmaya adanmıştır. Ayrıca, ölüm ve yaralanmadan kaynaklanan travmalar sonrasında, mağdurlara destek olan acil servis, emniyet ve sağlık ekiplerini onurlandırmak için adanmıştır.
Dünya Trafik Mağdurlarını Anma Günü, 1993 yılında merkezi İngiltere’de olan Road Peace tarafından başlatıldı. 1995 yılından, bu yana, Avrupa Trafik Mağdurları Federasyonu, FEVR çatısı altından buluşan Trafik Mağdurları için çalışan sivil toplum kuruluşları bu özel günü trafik mağdurlarını anmak, toplum ve kamuoyu bilinci oluşturmak için yıllık bir anma günü haline getirmişlerdir. Başlangıçta Avrupa Trafik Mağdurlarını Anma Günü olarak başlayan bu özel gün, dünyanın farklı ülkelerinden Sivil Toplum Kuruluşlarının katılmasıyla Dünya Trafik Mağdurlarını Anma Günü adını almıştır. 26 Ekim 2005 tarihinden itibaren, Dünya Sağlık Örgütünün desteği ile Birleşmiş Milletler tarafından Dünya Trafik Mağdurlarını Anma Günü tanındı ve dünya genelinde katılım sağlandı. Türkiye, 2007 yılından itibaren Trafik Mağdurlarını Anma Gününü resmi olarak tanıdı.
Her yıl Kasım ayının 3. Pazarı, tüm dünyada Trafik Mağdurlarını Anma Günüdür. Dünyanın her yerinde, yollarda hayatını kaybeden ve yaralanan milyonlarca insanımızı sevgi ve saygı ile anmak için bir araya geliyoruz.