Konya Keşif hattı

Keşif hattı Konya, Türkiye’nin yüzölçümü bakımından en büyük ili Konya’ya 24 saatlik bir ziyaretim oldu. İstanbul dan gidiş çok kolay, trene biniyorsun ve 5 saat içinde Konya’da oluyorsun. Ankara’da olduğu gibi Konya’ya da gidişlerde treni şiddetle tavsiye ederim. Eskişehir’den sonra başka durak da yok, Selçuklu ve Konya. Havaalanı merkeze 18 km. uzaklıktaymış, Havaş çalışıyormuş, otogar da merkeze 5 km. uzaklıktaymış.   

Selçuklu  Konya’nın en büyük ilçesi. Mevlana müzesi de bu ilçenin sınırları içinde. Konya’da ilk gözüme çarpan geniş, temiz caddeler, aralıklı üst geçitler, şehrin içinde yer alan raylı sistem, bisiklet yolları  ve sokakta hiç kedi, köpek görmemek oldu. Şehrin kendisine has bir dokusu da var.

Babam her zaman Bulgaristan’dan önce Konya’ya geldiklerini orada, onlara Misterler dendiğini ve sonra Bandırma’ya gittiklerini söyler. Yola çıkarken 3 kez telefon etti, Misterleri öğren de gel diye ama çok maalesef ki öğrenebilecek kimseyi bulamadım. Fakat  bu benim ödevim, mutlaka öğreneceğim.

Konya’nın kara iklimi olduğunu ilkokuldan beri biliriz, aralık 15 olduğu için kalın bir manto ile yola çıktım fakat Konya’da da hava acayip olmuş. Gece gündüz farkı hak getire, direk Akdeniz iklimine dönmüş, mantoyu ne yapacağımı bilemeden elimde yük olarak dolaştırdım durdum.

Trenden Selçuklu’da indik, bizi karşıladılar, yemeğe gittik. Oto sanayinin içinde bir Köfteci Ateş Babaya gittik. Çok temiz, lezzeti de gayet iyi tavsiye ederim.

Selçuklu’da İbis otelde kaldım, temiz bir otel, kahvaltısı iyi, personel güler yüzlü, lobide bilgisayar ve yazıcı hizmeti var. Lüks takıntınız yoksa gayet uygun bir otel.  Tramvay ve otobüs durağı çok yakın, minibüs sürekli geçiyor, taksi ise İstanbul dışında her yerde olduğu gibi çok kolay buluyorsunuz. Toplu taşımada, temassız bankacılık kartları kullanılıyor. Biliyor musunuz?  Konya, her türlü bankacılık kartlarını toplu ulaşımın tüm araçlarında kullandıran ilk dünya şehriymiş.

Konya , Türkiye’deki en eski yerleşim birimlerinden birisi. Merkezde yer alan Alaeddin Tepesi adı verilen suni tepede Cilalı Taş Devri, Kalkolitik ve Erken Bronz Çağlarına ait kültürel bulgulara rastlanmış. Yine prehistorik çağa ait höyüklerden, merkeze 15 km mesafede Karahöyük ve Konya Ovası üzerinde, en eski ve en gelişmiş Neolitik devir yerleşim merkezi olan Çatalhöyük bulunuyor.  Ben çok kısıtlı bir zamanda ve iş için gittiğimden buraları göremedim.

Şeb-i Arusa denk geldiğim için çok kalabalıktı. Yerli yabancı turist doluydu Konya, genel de Şeb-i Aruz’da çok kalabalık olurmuş. İstanbul ‘dan trenin olması da turist sayısının artmasına katkıda bulunmuş.

Şehir merkezi

Şehir merkezi, çarşı, Panaroma müzesi, Mevlana müzesi ve türbesi, Karatay müzesi, İstiklal savaşı şehitler abidesini 1,5 saatte gezebildim. Bir sürü hediyelik eşya dükkanları var, fiyatları fena değil. Sonra bir öğlen yemeğinde Konya’da yenmesi gereken tüm yemekleri yedim. Konya Büyükşehir Belediyesi Mevlana türbesinin karşı sırasında bir Konya mutfağı açmış. Arı kovanı gibi çalışıyor, kapıda kuyruk var. Damak tadı muhteşem.  Serviste menü dışına çıkmayın, kafaları karışıyor, anlaşmada ufak tefek sorun oluyor ama eninde sonunda anlaşma sağlanıyor. Sanırım yemek sonrası gut oldum, zannımca 3 aylık et ve protein gereksinmemi karşıladım. Hepsi harikuladeydi, tatlıları yazmıyorum ama eksik kalmadım. Bir insanoğlunun midesi tek öğünde nasıl büyür belgeselini kendim yazıp, yönetip, oynadım sanki…

Özün sözü, görmeyenler için tavsiye ederim.  1 gece çok az gelir detaylı bir gezmeye 2 gece konaklama, çevresi ile birlikte yeterli olur.

Tatiliniz boyunca özel araca sahip olmanız hem ekonomik açıdan hem de ulaşımın kolaylığı açısından sizlere büyük avantaj sağlamaktadır. Özel aracınız harici ulaşımda tercih edebileceğiniz diğer seçenekler ise özel araç, bisiklet veya motosiklet kiralama, belediye otobüsleri, dolmuş, tramvay ve taksi hizmetleri olabilir. Konya Otelleri arasından seçiminizi yaparak tercihinize ve ulaşım detaylarına göre konaklama yapacağınız otele karar verebilirsiniz.

Özel Araç, Bisiklet veya Motosiklet Kiralama

Konya şehir merkezinde ve ilçeler arasında daha hızlı ve kolay ulaşım sağlayabilmeniz adına özel araç kiralayabileceğiniz firmalar bulunmaktadır. Birbirinden farklı araç kiralama seçeneklerini inceleyebilir ve kendinize en uygun olanı seçerek, şehrin tüm güzelliklerini keşfetmek için yola koyulabilirsiniz.

Konya’ya günübirlik veya kısa süreli gezmek için gelenlerin tercih edebileceği araç kiralama sayesinde bir günde şehrin hem tarihi yapılarını hem de doğal güzelliklerini keşfedebilirsiniz. Araç kiralayabilmeniz için belli bir ücret ödemeniz gerekmektedir. 21 yaşını doldurmuş ve en az 1 yıllık B grubu ehliyete sahip olan tüm tatilciler, en az 1 günlük araç kiralayarak keyifli bir gün geçirebilir. Araç kiralama fiyatları; günlük 75 TL ile 165 TL arasında değişiklik göstermektedir.

Özel araç kiralama dışında motosiklet veya bisiklet kiralayarak da şehir içinde keyifli ve eğlenceli bir tura çıkabilirsiniz. Şehrin genelinde toplamda 80 bisiklet kiralama noktası bulunmaktadır. Bu noktalardan kredi kartınız veya Elkart ile bisiklet kiralayabilirsiniz.

Trafik sıkıntısı çekmeden şehrin muhteşem güzellikleri arasında keyifli bir gezintiye çıkmak için motosiklet de kiralayabilirsiniz. Özellikle park etme sorunu olmayan motosikletler pek çok tatilci tarafından tercih edilmektedir. Konya şehir merkezinde motosiklet kiralayabileceğiniz pek çok firma bulunmaktadır. Bu firmalarla iletişime geçerek, fiyat bilgisi de alabilirsiniz.

Belediye Otobüsleri

Konya’da hem şehiriçi hem de ilçelere ulaşım sağlayabileceğiniz belediye otobüsleri bulunmaktadır. Konya Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı toplu taşıma araçlarını kullanabilmeniz için Elkart’a sahip olmanız gerekmektedir.

Elkart sahibi olabilmeniz için internet üzerinden online olarak başvuru yapabilirsiniz. Tam Elkart 1,50 TL, kişiselleştirilmiş Elkart ise 3 TL’dir. Konya şehir merkezi ve ilçelerinde bulunan Elkart dolum noktalarından da kartınıza yükleme yaptırabilirsiniz. Böylelikle daha ekonomik bir şekilde istediğiniz yere ulaşım sağlayabilirsiniz. Konya da  temassız kredi kartı ile de ödeme yapabilmeniz mümkündür.

Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından uygulamaya konulan ATUS ile toplu taşıma hatlarının güzergâhlarını, duraklarını, sefer saatlerini takip edebilmeniz mümkündür.

Dolmuş Hizmetleri

Konya’da dolmuş hizmetlerinden faydalanarak bir yerden bir yere kolay ve hızlı bir şekilde ulaşım sağlayabilmeniz mümkündür. Ahmetdede-Yediler-Keçeciler, Meram-Eskiyol, Otogar-Kampus gibi pek çok hat güzergâhı olan dolmuşlar, özellikle şehir içi ulaşımda sıklıkla tercih edilmektedir.

Dolmuş seferleri sabahın erken saatlerinde başlayıp, akşam geç saatlere kadar hizmet vermektedir. Şehir içerisinde ve ilçelerinde dolmuş hizmetlerinden faydalanarak, kolay bir şekilde etrafı keşfedebilirsiniz.

Tramvay

Konya tramvay hattı 1992 senesinde açılmıştır. Toplam 44 istasyona sahip olan tramvay hattının uzunluğu 41,1 m’dir. Alâeddin-Selçuklu Üniversitesi ile Alâeddin-Adliye arası hizmet vermektedir.

Konya tramvay hizmetlerinden hafta içi ve hafta sonu da yararlanabilmeniz mümkündür. Sabah 06.00’dan gece 24.00’a kadar çalışmakta olup,  ek olarak gece seferleri de bulunmaktadır. Kampus-Otogar arası gece seferleri 00.40 ile 05.30 saatleri arası hizmet vermektedir.

Taksi Hizmetleri

Konya’da özel araç, toplu taşıma araçları ve araç kiralama dışında taksi hizmetlerinden de yararlanabilmeniz mümkündür. Şehir içi ve ilçeler arası ulaşımınızı tıpkı özel araç gibi daha hızlı bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

Şehir merkezinde ve ilçelerinde taksi bulabileceğiniz pek çok taksi durağı bulunmaktadır. Şehir içi en yakın 5 km’lik mesafe için ortalama taksi ücreti 20-25 TL arasındadır. İlçeler arası gezmek isterseniz, bulunduğunuz konumdan gitmek istediğiniz yere göre ücretlerde değişiklik olmaktadır.

Konya’yı Gezerken Ulaşım notları

Konya şehir merkezinde her gün kullanabileceğiniz otobüs seferleri 1-A nolu otobüs ile başlayıp 125-A nolu otobüse kadar uzanmaktadır. Gideceğiniz bölgeye göre otobüs duraklarından bilgi almanız önemlidir.

Otobüs seferleri sabah 06.30’da başlayıp, gece 23.40’da son bulmaktadır. Otobüs seferleri yoğunluğa göre 15-20-30 ve 60 dakika aralıklarla çalışmaktadır.

Konya şehir merkezinden hareket eden toplu taşıma araçları ile istediğiniz her yere kolay bir şekilde ulaşım sağlayabilmeniz mümkündür.

Konya’nın en önemli tarihi yapısı olan Mevlana Müzesi’ne Otogar yönünden gelen ziyaretçiler tramvay hattını kullanarak, Alaeddin durağına ulaşabilirler. Buradan 5-10 dakika yürüdükten sonra müzeye ulaşım sağlayabilirsiniz.

Şehrin doğal güzellikleri arasında yer alan Beyşehir Gölü Milli Parkı’na Konya Büyükşehir Belediyesi Şehirlerarası Otobüs Terminali’nden hareket eden Beyşehir minibüsleri ile kolay bir şekilde ulaşım sağlayabilirsiniz.

Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı Dönemi’nden izler taşıyan Sille Köyü’ne şehir merkezinden kalkan otobüsler ile ulaşabilmeniz mümkündür.

Konya için planladığınız tatiliniz için AVM, hastane, bankamatik veya diğer noktalara daha rahat bir ulaşım sağlamak isterseniz Konya Merkez Otelleri arasından tercihinizi yapabilirsiniz.

2023 Konyakart bilet fiyatları

Konya’da 5 yıldır artış yapılmayan öğrenci ve 3 yıldır zam yapılmayan sivil toplu ulaşım ücretlerine 1 Ocak 2023 itibariyle zam geldi.

Konya Büyükşehir Belediyesi 1 Ocak 2023 itibari ile toplu ulaşım ücretlerine zam yaptı. Türkiye’nin en ucuz toplu taşıma hizmetini verme unvanını elinde bulunduran Konya’da bugün itibari ile 3 yıldır tam bilet 4 buçuk liraya yükselirken, beş yıldır zam yapılmayan öğrenci bileti ise 2 buçuk lira oldu.

  • Tam Konyakart: 4.5 TL
  • (Herhangi bir Konyakart yükleme noktasından ücret karşılığında temin edilebilir.)
  • İndirimli Konyakart: 2,50 TL
  • (Konyakart Şube Müdürlüğünden ya da Konyakart web sayfasından temin edilebilir)
  • Tam Abonman: 295,00 TL
  • (Konyakart Şube Müdürlüğünden ya da Konyakart web sayfasından temin edilebilir.)
  • İndirimli Abonman: 145,00 TL
  • (Konyakart Şube Müdürlüğünden ya da Konyakart web sayfasından temin edilebilir.)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir