Daha yeşil lojistik
Daha yeşil lojistik, iklimde büyük kazanımlar sağlayabilir. Ülkeler, lojistiğin iklim üzerindeki etkisini büyük ölçüde azaltmak için ellerinde çeşitli seçeneklere sahiptir.
Lojistik sektörü, şirketleri ve üretim merkezlerini dünyanın dört bir yanındaki tüketicilere bağlayan küresel ekonominin temel taşıdır. Sektör son birkaç on yılda önemli ölçüde büyüyor ve öngörülebilir gelecekte de büyümeye devam edecek. Aslında, küresel navlun hacimlerinin bugün ile 2050 arasında üç kat artması bekleniyor.
Bu devam eden genişleme ekonomi için iyi bir haber olsa da, küresel iklim hedefleri için de ciddi bir tehdit oluşturuyor. 2019’da lojistik, küresel sera gazı emisyonlarının neredeyse %10’unu oluşturuyordu. Lojistik ve yük taşımacılığı endüstrilerinde ciddi değişiklikler olmazsa, gelişmekte olan ülkelerdeki kara taşımacılığından ve uluslararası deniz taşımacılığından gelen yeni emisyonların çoğuyla ilişkili emisyonlar hızlı bir şekilde artmaya devam edecektir.
Ama böyle olmak zorunda değil
Ülkeler, lojistiğin iklim üzerindeki etkisini büyük ölçüde azaltmak için ellerinde çeşitli seçeneklere sahiptir. Önemli çözümlerden biri, mekansal planlamayı iyileştirmektir: ekonomik faaliyet ve lojistik tesislerini birbirine yakınlaştırmak, verimliliği en üst düzeye çıkaracak, malların seyahat etmesi gereken toplam mesafeyi azaltacak ve emisyonları azaltacaktır. Yeterli fiyatlandırma önlemleri, sektördeki oyuncuların iklim etkilerini en aza indirmeleri için güçlü bir teşvik oluşturabilir. Diğer önemli değişiklikler, daha temiz taşıma modlarına geçiş, araç yakıt verimliliğinin artırılması ve daha yeşil yakıtların kullanımının artırılması gibi yük taşımacılığıyla ilgilidir.
Daha temiz modlara ve daha temiz yakıtlara geçiş
Bunlardan, demiryolları ve iç su yolları gibi kamyonlardan daha düşük karbonlu modlara geçişi destekleyen önlemler en etkili olanlar arasındadır. İster elektrikle ister dizelle çalışıyor olsunlar, trenler ve mavnalar kamyonlardan çok daha fazla enerji verimlidir. Bu, büyük miktarlarda malları çok daha küçük bir karbon ayak izi ile uzun mesafelerde taşıyabilecekleri anlamına gelir. Modal değişimin başka faydaları da vardır – nakliye maliyetlerini, tıkanıklığı, hava kirliliğini ve karayolu trafiğiyle ilişkili diğer dışsallıkları azaltabilir. Modal değişimin faydaları hemen ortaya çıkar, bu nedenle ülkeler mümkün olan her yerde bu değişimi takip etmelidir.
Ancak, tüm mallar ve rotalar demiryolu ve su taşımacılığı için çalışmaz. Kamyonlar, gemiler ve uçaklar, karbondan arındırılması çok daha zor olacak lojistiğin geleceğinde önemli bir rol oynamaya devam edecek. Bu nedenle, lojistik sektöründeki paydaşların dikkatlerini, “azaltılması zor” taşımacılık sektörlerinin iklim üzerindeki etkisini azaltmanın en umut verici yolu olarak kabul edilen yeşil yakıtlara çevirmeleri kritik önem taşıyor.
Şu anda değişen seviyelerde teknik hazırlık ve ekonomik uygulanabilirlik ile çeşitli alternatif yakıt seçenekleri ortaya çıkmaktadır: elektrik, metan, biyoyakıtlar, hidrojen, amonyak ve sentetik karbon bazlı yakıtlar.
Her ülkenin bir Yeşil Lojistik Planına ihtiyacı vardır
Daha yeşil lojistiğe geçiş bir gecede gerçekleşmeyecek. Başarı, mekansal planlama ve yakıt fiyatlandırmasının yanı sıra altyapı, hizmetler ve teknolojiye yapılan yatırımlarda önemli değişiklikler gerektirecektir.
Yeni bir rapor, Kalkınma için Yeşil Lojistiğin Kilidini Açmak, politika yapıcılara bu geçişe başarılı bir şekilde nasıl yaklaşacaklarına dair bir plan sunuyor. Rapor, lojistik sektörünün karbondan arındırılmasının neden düşük ve orta gelirli ülkelerde ekonomik ve ulaşım planlamasının ayrılmaz bir parçası haline gelmesi gerektiğini gösteriyor. Ayrıca, etki azaltma önlemleri ve politika müdahalelerinin doğru karışımının nasıl belirleneceğine dair pratik öneriler de sunmaktadır. Buradaki temel amaç, politika yapıcıların her ülkenin özel bağlamına, zorluklarına ve fırsatlarına göre uyarlanmış Yeşil Lojistik Planları geliştirmelerine yardımcı olmaktır.
Lojistiğin karbondan arındırılmasına giden yol, benzersiz fırsatlar getirebilir. Bol miktarda yeşil elektrik arzı ve küresel pazarlara iyi erişimi olan ülkeler, lojistikte yakıt geçişinin yeşil elektrik, hidrojen veya diğer düşük karbonlu yakıtların üretimi ve ihracatı için yeni ekonomik fırsatlar yarattığını görebilir. Yerli araç imalat sanayine sahip olacak kadar büyük olan diğer ülkeler, yeşil yakıtlı araç üretiminde pazar fırsatları bulabilir.
Kaybedecek zaman yok
- Alternatif denizcilik ve havacılık yakıtları konusunda uluslararası diyalog ve işbirliğine katılmak.
- Herhangi bir araç/yakıt geçişi için önemli olacak motorizasyon yönetimi süreçlerini uygulamaya koymak da dahil olmak üzere, kamyon taşımacılığı sektöründe araç teknolojisi ve yakıtlardaki yıkıcı değişikliklere hazırlanmak.
- Alternatif enerji kaynaklarının mevcut ve güvenilir olmasını sağlamak için yeşil enerji üretimini artırmak.
Ülkeler nasıl ilerlemeye karar verirlerse versinler, en önemli çıkarım değişimi şimdi başlatmaktır. Araç filolarının devri on yıllar alabilir, bu nedenle araç satın alımları ve lojistik sistemleriyle ilgili bugünün kararlarının önümüzdeki yıllarda etkisi olacaktır.
JOANNA MOODY MARTHALAWRENCEALISON SCHAFER |25 EKIM 2023
https://blogs.worldbank.org/transport/greener-logistics-can-bring-big-climate-gains