Günde 56 dakika
Günde 56 dakika… Afrika’da her gün bir milyardan fazla insan işlerine, evlerine, okullarına ve diğer temel hizmetlere ulaşmak için yürüyor veya bisiklete biniyor. Kıtada yürüyen ve bisiklete binen insanların koşullarını iyileştirmeye yönelik cesur ve ilham verici eylemler olmasına rağmen, çoğu ülke hala savunmasız yol kullanıcılarını korumak için sürdürülebilir politikalar, uygun altyapı ve bütçelerden yoksundur. Tehlike sadece yolda değil, havada da yatıyor. Artan araç emisyonları, iklim krizine katkıda bulunuyor, hava kirliliğinin önemli bir kısmı araç emisyonlarından geliyor.
Afrika’da, insanlar her gün 56 dakikasını yürüyerek yada bisiklete binerek ulaşım için harcıyor. Bu da küresel ortalama olan 43,9 Dakikayı aşıyor. 56 dakikalık günlük fiziksel aktivite, en az gürültü ve hava kirliliğini yaratır, fosil yakıt kullanımı gerektirmez ve önemli sağlık yararları vardır.
Rapor hakkında
Bu rapor, Afrika’da her gün yürüyen ve bisiklete binen bir milyar insan için günlük gerçekliği göstermek için veri toplama, analiz etme ve sunma konusundaki ilk girişim. Yürüme ve bisiklet merceğinden yorumlanan mevcut veri kaynaklarını kullanarak 54 Afrika ülkesindeki koşulları temel alarak, en iyi uygulamaları vurguluyor. Rapor, daha sağlıklı ve daha adil şehirler sağlamak istiyorsak, Afrika ülkelerinde yürüyen ve bisiklete binen insanların yaşamını daha güvenli, daha sağlıklı ve daha konforlu hale getirmenin temel bir öncelik olması gerektiğini vurguluyor.
Rapor, hükümetler ve diğer paydaşlar için tavsiyeler ortaya koyuyor. Hareket edenlerin mümkün olan en sürdürülebilir şekilde tutulması, etkinleştirilmesi ve korunması için gerekli gerekçeleri ortaya koyuyor. Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP), Birleşmiş Milletler İnsan Yerleşimleri Programı (UNHabitat) ve Walk21 Vakfı tarafından geliştirilmiş. Alınan ulaşım kararlarının, gelecekte daha güvenli, daha sürdürülebilir ve esnek ağlar sunmasını sağlamak için gereken kanıt, bilgi ve temel eylemleri sağlamaktadır.
Basit. 20mph’ye her hızlandığınızda, hızın karesiyle orantılı enerjiye ihtiyaç duyarsınız. 30mph’ye hızlanmaya devam etmek, 1,25 kat ek enerji gerektirir. Bunun nedeni “gerçek dünya” kentsel koşullarında 20mph limitleri yakıtı ve kirliliği azaltır.
En son AB yol güvenliği istatistikleri yayınlandı. Şimdi, mevcut 18 800 ölümü 2030 yılına kadar %50 azaltmayı hedefliyoruz. Özellikle bisikletlilerin ve yayaların ölümlerin %70’ini oluşturduğu şehirlerde, motorlu ulaşımı içeren çarpışmalara odaklanmamız gerektiği açıktır.
Hızın düşmesi
Okaklarda, okula, işyerlerine, evlere güvenli teslimat, yürünebilir , güvenli ve sağlıklı yolculuk sağlar. Acil hedef için, korumalı kentsel bisiklet yolları, yaya alanları ve her sokak için 30 km/s hız sınırının, varsayılan hız sınırı olmasını sağlamak gerek.
Gençler için eylem
Küresel savunuculuk tarafından gençlik sağlığı için 1 numaralı katil: yol yaralanmaları ve ölümleridir. Afrika’da insanlar ulaşım için günlük ortalama 56 dakika ayırıyor. Her gün yürümek veya bisiklete binmek Afrika’da uzun süredir çevredeki bir öncelik olmuştur.
Ulaşım planlaması ve mühendisliği açısından bu şaşırtıcı çünkü daha insanlar başka herhangi bir ulaşım şeklini kullanmaktan daha çok yürürler. Ayrıca aktif seyahat, ölçülemez hareketlilik değeri yaratır. En az gürültüyü üretir ve hava kirliliği, fosil yakıt kullanımını gerektirmez ve en önemlisi sağlık için yararlıdır. Arabalarla dolu Afrika şehirlerinde, bunu yapan insanlardır.
Afrika’da İnsanların% 78’i ulaşım için yürüyor
Afrika her gün, araç sahipliği ile hava kirliliği seviyeleri artıyor. Örneğin Nijerya, Lagos’ta, karayolu taşımacılığı, çevre kirliliğinin ana kaynağıdır.Araç seviyesi son yılda 4 katına çıkmıştır. Bu yükseliş çok güvensiz ve kirleticidir. Sadece Nijerya değil, Etiyopya, Gana, Ruanda ve diğer ülkelerde aynı sorun ile baş başadır.
Ulaşım, büyük bir çoklu kaynaktır. İklime katkıda bulunan kirleticiler siyah dahil olmak üzere değişim ve kötü hava kalitesi karbon, karbondioksit ve nitrojen oksitlerlerdir. Siyah karbon ve diğer yardımcı kirleticiler ince parçacıklı maddenin temel bileşenleri(PM2.5) hava kirliliği için önde gelen bir neden ve kötü hava şartları nedeniyle erken ölüm nedenidir.
Accra dahil Afrika’daki bazı şehirler (Gana), Yayla (Benin), Gossas (Senegal) ve Kampala (Uganda) tanıdı artan hava kirliliği riskleri. Onlar diğer şeylerin yanı sıra, geliştirdi ilgili politikalar ve BreatheLife’a katıldı. Campaign.12 BreatheLife Kampanyası halk sağlığını birleştiren bir girişim ve rehberlik ile iklim değişikliği uzmanlığı hava kirliliğine yönelik çözümlerin hayata geçirilmesi küresel kalkınma hedeflerinin desteklenmesi için çok önemli.
Hava kirliliğine karşı işbirliği giderek önem kazanmaktadır. Afrikada, hava kirliliği ikinci en büyük ölüm nedenidir. 2019 yılında genelinde 1.1 milyon ölümün nedeni hava kirliliğidir.
Karbon dioksit
(CO2) oluşumuna katkıda bulunur. yer seviyesinde ozon ve sis. Ozon gözleri tahriş eder, akciğerlere zarar verir ve solunumu ağırlaştırır problemler.
Hidrokarbonlar
(HC’ler) ana ürünlerinden biri araçta yakıt yanması motorlar. CO2 en çok önemli sera gazı etkisi iklim değişikliği.
Karbonmonoksit
(CO) CO’ya doğrudan maruz kalma içindeki oksijen akışını azaltır. kan dolaşımı ve özellikle tehlikeli kalp hastalığı olan insanlar.
Azot oksitler
(NOX) Zarar verir katkıda bulunarak çevreye asitleştirme ve suların ötrofikasyonu ve topraklar. partikül madde
Kadınlar, erkeklerden fazla yürüyor
Nijer’in Başkenti Niamey’de veriler, sınırlı olmasına rağmen yarısından fazlasının olduğunu gösterir. Şehir içi geziler yaya olarak yapılmaktadır. Genelde, kadınlar erkeklerden %29 daha fazla yürüyor ve bisiklete biniyor Kırsal alanlarda, ürünlerini satmak için uzun mesafeler kat ediyorlar. Kadınlar ve kız çocuklarının, finansal kaynaklara sınırlı erişimleri nedeniyle daha çok yürüyor. Ayrıca yollarda emniyet ve güvenlik riskleriyle karşı karşıyalar.
Uganda fiziksel olarak en aktif ülke. Kişi başı harcanan ortalama ulaşım süresi aktif olarak 72.8 dakika. Fiziksel olarak en fazla olmasına rağmen seyahat için aktif olarak geçirilen süre neredeyse Nijer’dekilerin yarısı ve daha da azı Ruanda’dakilerden (73,9 dakika) ve Cezayir (83 dakika)den daha az. Afrika’da yürümek ve bisiklete binmek için en az süre Etiyopya (36 dakika) ve Sierra Leone (25 dakika).
DSÖ, 2030 yılına kadar yetersiz fiziksel aktivite yapan insanlar için aktif için ulaşımın günde 56 dakika olmasını hedefliyor. http://1_walking_cycling